Quantcast
"Ψαλίδι" στην έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων - enikonomia.gr
share

“Ψαλίδι” στην έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

“Ψαλίδι” στην έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή.
Ο αρχικός σχεδιασμός όριζε τη δυνατότητα έκπτωσης φόρου στο 40% στις δαπάνες για υπηρεσίες ενεργειακής , αισθητικής ή λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων με μέγιστο όριο δαπάνης τα 48.000 ευρώ. Με τη διάταξη αυτή η μέγιστη έκπτωση φόρου σε ορίζοντα τετραετίας θα ήταν 19.200 ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή έβαλε τον πήχη της μέγιστης έκπτωσης στα 16.000 ευρώ περιορίζοντας τη μέγιστη ωφέλεια φόρου στα 6.400 ευρώ με τη διευκρίνιση ότι αφορά μόνο σε φόρο εισοδήματος.

Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικάκαι η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Μετά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων πάντως, απαλείφθηκε η διάταξη η οποία ακύρωνε την ισχύουσα σήμερα έκπτωση 5% των εισοδημάτων από ενοίκια για όσους ιδιοκτήτες κάνουν χρήση του νέου μέτρου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.