Quantcast
Παρατείνεται η διάρκεια παραχώρησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών - enikonomia.gr
share

Παρατείνεται η διάρκεια παραχώρησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών

δημοσιεύτηκε:

Στα 60 χρόνια παρατείνεται η διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες – Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας – με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Με τη διάταξη που ισχύει σήμερα, η διάρκεια των συμβάσεων είναι 50ετής. Παράλληλα, καταργείται διάταξη που προέβλεπε ότι το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα πληρώνουν οι παραχωρησιούχοι των λιμανιών, μπορεί να υπερβαίνει το 5% του τζίρου τους. 

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ειδικό σύστημα βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για ραδιοφάρμακα και ακτινοθεραπείες προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που είχε προαναγγείλει χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα με την τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

1. Η επιχορήγηση που παρέχεται στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που πλήττονται από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες, για την αντιμετώπιση των ζημιών, είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο Δημόσιο εν γένει, στους δήμους, στις περιφέρειες, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από:

– 24%, που ισχύει, τα ραδιενεργά παρασκευάσματα για την ιατρική του ανθρώπου, για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς της δασμολογικής κλάσης 2844 και άλλα διαγνωστικά παρασκευάσματα ή αντιδραστήρια για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3822 και 3824 καθώς και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών σε καρκινοπαθείς,

– 13%, που ισχύει, τα σκιατικά παρασκευάσματα για διαγνωστικούς σκοπούς για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3006 και τα διαγνωστικά παρασκευάσματα ή αντιδραστήρια για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3002 και 3006.

3. Συνιστώνται στο Υπουργείο Οικονομικών, 123 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΠΕ, διαφόρων ειδικοτήτων για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.

4. Επικαιροποιείται το σύστημα υπηρεσιακής εξέλιξης του προσωπικού των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και της διαδικασίας που προβλέπεται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) και κάθε άλλης διάταξης.

Σύμφωνα με τη διάταξη καταρτίζεται ένα ειδικό βαθμολόγιο για του υπαλλήλους της ΑΑΔΕ με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται για κάθε θέση, τον βαθμό δυσκολίας εκτέλεσης των καθηκόντων, τη θέση στην υπηρεσιακή ιεραρχία, τη φύση και τις συνθήκες εργασίας, τον βαθμό ευθύνης της θέσης εργασίας και τη βαρύτητα και την επιρροή αυτής για την επίτευξη των στόχων της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ δύναται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης και γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών, που διατυπώνεται εντός ενός μηνός, να αναπτύσσει και να εφαρμόζει μεθοδολογίες και ειδικότερα συστήματα προαγωγών, βαθμολογικής κατάταξης, καθώς και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης, κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και της διαδικασίας που προβλέπονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και κάθε άλλης διάταξης.

5. Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση ή υποπαραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας). Ειδικότερα:

– Ορίζεται, στα 60 έτη (αντί πενήντα που προβλέπεται σήμερα), η διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και των παραπάνω δέκα (10) περιφερειακών Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.

– Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα με την κύρια παραχώρηση και η διάρκεια των συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων των εν λόγω Οργανισμών Λιμένος Α.Ε., που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) και των υπο-παραχωρησιούχων.

– Παρέχεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) το δικαίωμα σύναψης μίας ή περισσοτέρων, ταυτόχρονων ή διαδοχικών συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, στην περιοχή αρμοδιότητας των ανωτέρω Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.

– Για τον προσδιορισμό του ακριβούς ύψους του αντισταθμιστικού /ανταποδοτικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση υπο-παραχώρησης, λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία (ποιοτικά και ποσοτικά) των υπο-παραχωρούμενων και μη επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών καθώς και οι προβλεπόμενες επενδύσεις στο πλαίσιο της υπο-παραχώρησης.

– Καταργείται η δυνατότητα υπέρβασης του αντισταθμιστικού/ ανταποδοτικού τέλους (5%), που επιβάλλεται επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων του υπο-παραχωρησιούχου, υπέρ των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.