Quantcast
Κορονοϊός: Νέα μέτρα στήριξης 2 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους - Απαγορεύονται οι απολύσεις - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στήριξης 2 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους – Απαγορεύονται οι απολύσεις

δημοσιεύτηκε:

Νέα οικονομικά μέτρα για τη στήριξηεπιχειρήσεων και εργαζομένων θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για μια δεύτερη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και θα αφορούν σε παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ κάτι το οποίο προανήγγειλε στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τρίτη και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σταϊκούρας: Τα μέτρα θα αφορούν σε 700.000 εργαζομένους
“Προέχει η υγεία και ακολουθεί η οικονομία” όπως δήλωσε στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. “Αυτό είναι το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσουμε και θα ακολουθήσουν κι άλλα γιατί δεν ξέρουμε την έκταση ακόμη” πρόσθεσε. “Ό,τι ζητήσει το υπουργείο Υγείας θα το έχει από το υπουργείο Οικονομικών, ό,τι ζητάει το παίρνει, εκτός προϋπολογισμού” πρόσθεσε. “3,8 δισ. ευρώ για την αναχαίτιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Στις 12 θα κάνουμε τις ανακοινώσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς” σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από τα σημερινά μέτρα -πακέτο δύο δισ.- «το ένα θα πάει στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπόλοιπο ένα δισ. σε 700.000 εργαζόμενους».
“Θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα ενοίκια, σε αυτούς που κλείνουν τα καταστήματα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόβλεψη για τα ενοίκια. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τις αντικειμενικές αξίες. Ουσιαστικά η άσκηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο διάστημα που έχει ορισθεί από την αρχή” ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, “εκτός από τα 2 δισ. ευρώ, υπάρχουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρώπη και η ελληνική πλευρά θα καταθέσει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αποτυπωθεί αυτό σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων”.
Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι άρχισε να αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες που αφορούν στις επιχειρήσεις και θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα προς αυτή την κατεύθυνση”.
Ο κ. Σταικούρας έκανε επίσης την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί οριακά πάνω από το 0% φέτος όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι στο -1,5% με -2%.

Απαγορεύονται οι απολύσεις
Στην απαγόρευση των απολύσεων από επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορονοϊού, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας. Πριν από λίγο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο MEGA ότι καμία επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις, που θα ενταχθούν δηλαδή στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να κάνει απολύσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.