Quantcast
Νέα έρευνα: Γιατί θα μείνουν σε «καραντίνα» τα ελληνικά νοικοκυριά μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό - enikonomia.gr
share

Νέα έρευνα: Γιατί θα μείνουν σε «καραντίνα» τα ελληνικά νοικοκυριά μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό

δημοσιεύτηκε:

Σε “καραντίνα” θα μείνει η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ακόμα και μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς η μείωση των εισοδημάτων που υφίστανται ή αναμένουν, τους αναγκάζουν να βάλουν μαχαίρι στις διακοπές και τη διασκέδασή τους, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία ( 13-18 Απριλίου ) της έρευνας της εταιρίας συμβούλων, Synergon Partners.

Αναλυτικά, το 66% των Ελλήνων ανησυχεί ή φοβάται για την οικονομική του κατάσταση τους επόμενους 6μήνες. Από αυτούς, μόλις το 3% έχει χάσει ήδη την εργασία του, το 17% έχει κάνει ενέργειες για την ένταξη σε μέτρα στήριξης και ένα επιπλέον 27% δεν έχει ενταχθεί μεν σε κάποιο μέτρο, αλλά έχει υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος από εργασία. Αντίθετα, το 42% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν το εισόδημά του.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν 5 στους 10 (δηλαδή το 49%) εκτιμούν ότι έρχεται μακρά ύφεση, η οποία θα διαρκέσει για περισσότερους από 12 μήνες, ενώ το 38% θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν 6-12 μήνες και θα ακολουθήσει μέτρια ανάπτυξη.

Το μαχαίρι

Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των νοικοκυριών προτίθεται να προχωρήσει σε μικρές (30%), μέτριες (34%) ή σημαντικές (24%) περικοπές στις τακτικές του δαπάνες, ενώ το 12% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου τα τακτικά του έξοδα. Πάντως, κανείς δεν προβλέπει αύξηση κατανάλωσης και δαπανών.

Τι θα κόψουν οι Έλληνες

-78% διακοπές και ταξίδια
-67% διασκέδαση
-51% ρούχα και προσωπική φροντίδα
-18% δόσεις δανείων/καρτών
-13% πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας
-12% καταβολές ασφαλίστρων

Οι πρώτες συνήθειες που θα κόψουν οι Έλληνες είναι τα ταξίδια και η διασκέδαση, εκτίμηση που συνδέεται με την περιρρέουσα αίσθηση ότι θα παραμείνουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καν. Έτσι, το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτίθεται να κόψει δαπάνες διακοπών και ταξιδιών, το 67% έξοδα διασκέδασης και ακολουθούν οι δαπάνες για ρούχα και προσωπική φροντίδα σε ποσοστό 51%. Αντίθετα, μόλις το 18% δηλώνει ότι θα βάλει «μαχαίρι» σε δαπάνες για δόσεις δανείων/καρτών, το 13% προτίθεται να περικόψει τις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας και το 12% τις καταβολές ασφαλίστρων.

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα της Synergon συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η πανδημία θα επιφέρει πολλές αλλαγές. Το 88% θεωρεί ότι μετά τον Covid-19 πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά στον κόσμο, ενώ ένα 75% δηλώνει ότι θα αλλάξουν οι προσωπικές του συνήθειες.


Με πληροφορίες από την εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.