Quantcast
Συνταξιούχοι: Τι θα γίνει με τα αναδρομικά - Τα ποσά και οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Τι θα γίνει με τα αναδρομικά – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Νέα δεδομένα στην αποπληρωμή των αναδρομικώνποσών που διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, στην καλύτερη περίπτωση, εντός του Ιουνίου και το πιθανότερο ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει το κράτος στους συνταξιούχους ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά το διάστημα των 11 μηνών που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012, και την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, με τους συνταξιούχους να διεκδικούν από 800 ευρώ έως και άνω των 5.000 ευρώ. Οι απόψεις των ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση διίστανται για το αν το ΣτΕ θα αποφασίσει ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά, ανάλογα με το εάν έχουν ή όχι προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι είναι δίκαιο τα αναδρομικά να δοθούν στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.
Ωστόσο, η κρίση του κορoνοϊού δεν αφήνει πολλά «δημοσιονομικά» περιθώρια αποπληρωμής αναδρομικών ποσών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, πέραν των όσων περιλαμβάνονται στον νέο ασφαλιστικό νόμο. Ως εκ τούτου, έωλα πρέπει να θεωρούνται πλέον τα σενάρια που εξετάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέταζε την αποπληρωμή των αναδρομικών ύψους 4 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 72 δόσεις, με τη χρήση μέρους του υπερπλεονάσματος του κρατικού Προϋπολογισμού και την αξιοποίηση της δεξαμενής του 1 δισ. που έχει ήδη προϋπολογιστεί για την καταβολή της 13ης σύνταξης το 2020.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.