Quantcast
Μητσοτάκης: Πρόθεσή μας η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους - Τι είπε για την ύφεση - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Πρόθεσή μας η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους – Τι είπε για την ύφεση

δημοσιεύτηκε:

“Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις,.Ουδέποτε προσπάθησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η εκτίμηση ήταν ότι η χώρα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, στο εξάμηνο είμαστε κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του επιρρίπτει ευθύνες η αντιπολίτευση.

“Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε, με τρόπο έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Το χθεσινό πακέτο μέτρων αποτελεί μια πρώτη σημαντική παρέμβαση στήριξης της μεσαίας τάξης που είχε υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία πέντε χρόνια και δικαίως είχε κάποια παράπονα από τη δική πολιτική μας μέχρι σήμερα. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Είμαστε στο μέσο του ποταμού, έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Μια ύφεση της τάξης του 8-9%, αν αυτή θα είναι τελικά η ετήσια ύφεση , θα έχει προφανώς πολύ δυσάρεστες για την ελληνική οικονομία, αλλά τονίζω ότι αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση και επειδή είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, τα πράγματα είναι λιγότερο άσχημα από αυτά που εκτιμούσαμε” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας. “Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. “Αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, απ’ ότι οι συνταξιούχοι και ο δημόσιος τομέας. Η δύσκολη δουλειά του Πρωθυπουργού είναι προτεραιοποιεί τα αιτήματα και να κινείται ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Το τι θα κάνουμε το 2022 θα σας το πω σε έναν χρόνο. Πάντως, παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους” κατέληξε ο Πρωθυπουργός


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.