Quantcast
Σκυλακάκης στον RealFm 97,8: Ένα lockdown στην Αττική θα έχει και υφεσιακές επιπτώσεις - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης στον RealFm 97,8: Ένα lockdown στην Αττική θα έχει και υφεσιακές επιπτώσεις

δημοσιεύτηκε:

Για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία ένα 15ήμερο lockdown στην Αττική μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών “οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, όχι μόνο οι άμεσες οικονομικές τις οποίες είχαμε λογαριάσει περίπου στην εικόνα που είχαμε με το 15% ύφεση του β’ τριμήνου αλλά κυρίως στην ψυχολογία της οικονομίας και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει στη συνέχεια. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο, σημαντικό να μην μας συμβεί αυτό”.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αν αποφευχθεί το lockdown, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι “παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αν θα έχουμε και πότε το εμβόλιο για τον κορονοϊό γιατί τότε θα αλλάξει όλη η κατεύθυνση καθώς από εκεί που έχουμε μια πανδημία με πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρόνο λήξης, αν έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια περνάμε στο να αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα. Επίσης, μπορούμε να κινηθούμε και πιο άνετα σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα. Άλλα μέτρα θα λάβεις όταν έχεις εμβόλιο κι άλλα όταν δεν το έχεις. Σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο ιός αυτός δεν ήταν εποχικός. Και αυτό έχει επίπτωση σε όλη την Ευρώπη με ένα πολύ έντονο δεύτερο κύμα. Και έχει επίπτωση και στην Ελλάδα”.
Για την ύφεση ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι “οι κυβερνητικές προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν νέο lockdown. Νέο lockdown σε ένα 40%-45% της οικονομίας της χώρας όπου βρίσκεται στην Αττική θα έχει επιπτώσεις και υφεσιακές. Θα μας πάει αρκετά πίσω. Δεν θα είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις όσο του πρώτου lockdown, αλλά θα μας πάει. Αν δεν υπάρξει lockdown, κινούμεθα προς ένα μονοψήφιο ποσοστό, προς το 8%, αλλά έχουμε ένα τρίμηνο μπροστά μας ακόμα”.
Για τη στήριξη από την Ευρώπη, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών “για να είμαι ειλικρινής περίμενα λιγότερα πράγματα. Η αντίδραση της Ευρώπης στην προηγούμενη κρίση έκανε περίπου 2-3 χρόνια να υπάρξει και ήταν κομματιαστή γι’ αυτό και αναποτελεσματική. Τώρα ήταν πέραν των συνηθισμένων για την Ευρώπη, αποφασιστική και σε έκταση και σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην ουσία διπλασιάστηκε ο κοινοτικός προϋπολογισμός σε επίπεδο πενταετίας και η ΕΚΤ έχει στηρίξει απόλυτα τη ρευστότητα των κρατών – μελών, κυρίως της Ιταλίας που έχει ανάγκη σημαντικής ρευστότητας αλλά όχι μόνο”.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμη ότι “αν όλα πάνε καλά το ΑΕΠ του 2019 θα το πιάσουμε το 2022”, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αν η κρίση συνεχιστεί έως το επόμενο καλοκαίρι, απάντησε ότι “η πρώτη φάση της κρίσης ήταν μια φάση που οι επιχειρήσεις μπορούσαν να τη βγάλουν πέρα με αυξημένη ρευστότητα. Αν η κρίση παραταθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021, πράγμα που απεύχομαι, σε κάποιους κλάδους οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που θα απαιτεί την ενίσχυσή τους όχι με ρευστότητα αλλά με επιδότηση. Και απαιτεί και από εμάς να έχουμε χρήματα για το χειρότερο σενάριο. Και αυτό το λέω και για την κριτική της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι πρέπει να ξοδεύουμε εμπροσθοβαρώς χρήματα. Άποψή μου είναι ότι πρέπει με προσοχή να δίνονται τα χρήματα για δύο λόγους: 1) γιατί το πότε θα έχουμε εμβόλιο δεν είναι ακόμα γνωστό και 2) εάν ξοδεύεις χρήματα χωρίς προσεκτικά να δεις τι έχει συμβεί και να μετρήσεις, πολλά χρήματα θα πάνε τσάμπα. Ό,τι ξοδεύουμε τώρα είναι δανεικά, και κάποια στιγμή θα έρθει η στιγμή του λογαριασμού και θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο, άρα πρέπει να είμαστε συνετοί. Και για να κρατάμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των θεσμών άνευ της οποίας σε μήνες θα έχουμε μείνει από ταμειακά διαθέσιμα από τη στιγμή που είμαστε σε έλλειμμα”.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.