Quantcast
Οι 16 προτάσεις της Αθήνας για το Ταμείο Ανάκαμψης - enikonomia.gr
share

Οι 16 προτάσεις της Αθήνας για το Ταμείο Ανάκαμψης

δημοσιεύτηκε:

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Με μεγάλο στοίχημα την απορρόφηση του 57% των κονδυλίων από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή 18 δισ. ευρώ σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, που αποτελούν την κορωνίδα του εθνικού σχεδίου, προχωρά η διαμόρφωση του προσχεδίου της κυβέρνησης προκειμένου να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Κομισιόν. Η Realnews παρουσιάζει 16 κρίσιμες δράσεις που βρίσκονται ήδη στο προσχέδιο της ελληνικής πρότασης, η οποία θα δοθεί στην Κομισιόν εντός του Νοεμβρίου. Στο σχέδιο, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη στήριξη των επιχειρήσεων και γι’ αυτόν τον λόγο θα συμπεριληφθεί μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, όπως είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων για συγχώνευση εταιρειών (όλων των μεγεθών, μικρομεσαίων και μεγάλων), ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να διευκολυνθεί ο εξωστρεφής προσανατολισμός τους.
Παράλληλα, θα υπάρξουν προγράµµατα για την κατάρτιση, τη διά βίου µάθηση, την προσχολική εκπαίδευση, την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, τις φαρµακευτικές δαπάνες, αλλά και νέα αποταµιευτικά προϊόντα για την παροχή προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης. Οσον αφορά τις υποδοµές, θα γίνει µια πολύ αυστηρή επιλογή, ώστε να ενταχθούν δηµόσια έργα που είναι ώριµα και µπορούν να ξεµπλοκάρουν µε τη χρήση πόρων από το Ταµείο Ανάκαµψης. Αιχµή οι επενδύσεις Τα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν επωµιστεί τη µεγάλη πρόκληση, αποδύονται σε αγώνα δρόµου, µε αντιπάλους τον χρόνο, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την ανεύρεση ώριµων έργων που µπορούν να ενταχθούν στο υπό κατάρτιση εθνικό σχέδιο της χώρας. Στόχος είναι να συµπεριληφθούν εµπροσθοβαρείς επενδύσεις και µεταρρυθµίσεις άµεσης απόδοσης, ώστε να φέρουν στην οικονοµία το ταχύτερο δυνατόν κεφάλαια που, κατά µέσο όρο, αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, ήτοι 5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση «καίγεται» για την ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων, καθώς σε αυτά στηρίζεται για να δώσει οξυγόνο και να επανεκκινήσει ουσιαστικά την οικονοµία, ώστε να επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης το 2021. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του Προϋπολογισµού του 2021, η αξιοποίηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης είναι το «κλειδί» για την αναγέννηση της οικονοµίας που πλήττεται από την πανδηµία του κορωνοϊού. Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στη Γενική Γραµµατεία της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θόδωρου Σκυλακάκη, συγκεντρώνει και αξιολογεί προτάσεις, ενώ προτεραιότητα δίνει σε αυτές που µπορούν να υλοποιηθούν από την τρέχουσα χρονιά. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη για απορρόφηση των κονδυλίων και για εκταµίευση πόρων από το Ταµείο Ανάπτυξης µέσα στο 2021.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις
Τα κίνητρα που θα δοθούν αφορούν τη συγχώνευση και τη µεγέθυνση εταιρειών – µικρών, µεσαίων και µεγάλων. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «R» σχεδιάζονται: Η χορήγηση φορολογικών κινήτρων µε χαµηλότερους φορολογικούς συντελεστές, για µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο, προκειµένου να στηριχθεί το εγχείρηµα. Η δανειοδότηση των εταιρειών µέσω ορισµένων ευνοϊκών προγραµµάτων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµάται ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα στηριχθούν οι πιο εξωστρεφείς. Οπως τονίζεται από πηγές του οικονοµικού επιτελείου, το υψηλό µερίδιο απασχόλησης σε ατοµικές και µικρές επιχειρήσεις που καταγράφεται στην Ελλάδα σχετίζεται µε τη χαµηλή παραγωγικότητα της εργασίας, καθώς η παραγωγικότητα συναρτάται από το µέγεθος των επιχειρήσεων. H υλοποίηση της συγκεκριµένης δράσης στηρίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, που αναφέρει ότι µικρές επιχειρήσεις, µε χαµηλή κερδοφορία και δυσκολίες πρόσβασης στον δανεισµό, δεν αφήνουν περιθώρια για µεγάλες επενδύσεις και για εξαγωγικό προσανατολισµό, γεγονός που διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο χαµηλής ανάπτυξης, ο οποίος είναι σε άµεση συνάρτηση µε τη δυσµενή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονοµία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.