Quantcast
Κομισιόν: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Η εικόνα στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Η εικόνα στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, ωστόσο την ίδια ώρα η τάση ανάκαμψης του σχετικού δείκτη που είχε ξεκινήσει από τον Μάιο ανακόπηκε στην Ευρωζώνη όπως αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλυτικά: Όσον αφορά στην Ελλάδα επισημαίνεται πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας αυξήθηκε στις 92,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 89,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης καθώς ανήλθε στις 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 105,3 μονάδες. Η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στη βιομηχανία (-9,0 από -18,1 μονάδες),τις υπηρεσίες (-25,6 από -26,9), το λιανικό εμπόριο (-15,3 από -21,1) και τις κατασκευές (-46,6 από -52,1). Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (-45,5 από -41,0 μονάδες).
Η εικόνα στην Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες τον Οκτώβριο όπως και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης μειώθηκε στις 89,8 μονάδες από τις 91,6 μονάδες.
Η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στη βιομηχανία (-9,0 από -18,1 μονάδες), τις υπηρεσίες (-25,6 από -26,9), το λιανικό εμπόριο (-15,3 από -21,1) και τις κατασκευές (-46,6 από -52,1). Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (-45,5 από -41,0 μονάδες).
Στην Ευρωζώνη, η στασιμότητα του ESI αντανακλά τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε στη Γερμανία (1,5 μονάδες) και την Ιταλία (1,2), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ολλανδία (-2.2) και τη Γαλλία (-4,5). Το κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,2 μονάδες).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.