Quantcast
Μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Τώρα θα φανεί αν η Ε.Ε. είναι αξιόπιστη σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει - enikonomia.gr
share

Μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Τώρα θα φανεί αν η Ε.Ε. είναι αξιόπιστη σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει

δημοσιεύτηκε:

Σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στη δήλωσή του ότι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής είναι αυτή της Τουρκίας και σημείωσε πως “τώρα θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda”.
Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά την προσέλευσή του πως “στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουνε ιδιαίτερη σημασία”.
Όπως εξήγησε, το πρώτο “αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πως θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό”.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει, σημείωσε ο πρωθυπουργός, “αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda”, κατέληξε.

Πηγή enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.