Quantcast
Άρση lockdown: Τα σενάρια για την εστίαση - Πότε και πώς θα μπορούσε να επανεκκινήσει - enikonomia.gr
share

Άρση lockdown: Τα σενάρια για την εστίαση – Πότε και πώς θα μπορούσε να επανεκκινήσει

δημοσιεύτηκε:

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να δρομολογηθεί άμεσα και το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης, καθώς μόνο με το delivery και το take away δεν μπορούν να “γιατρέψουν” τις πληγές τους. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου ακόμη και τα μέτρα στήριξης, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές και οι μειώσεις ενοικίων δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Πολλοί είναι εκείνοι δε, που προειδοποιούν για “κύμα” λουκέτων τους επόμενους μήνες με τον φόβο της ανεργίας για χιλιάδες εργαζομένους να είναι μεγάλος. Το θέμα της εστίασης είναι ένα από εκείνα που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση δεδομένου ότι οι απώλειες είναι τεράστιες αφού χάθηκαν οι χειμερινοί μήνες και στα δύο lockdown ενώ και το καλοκαίρι εξαιτίας της μείωσης της τουριστικής κίνησης, υπήρξαν συνέπειες και στον τζίρο τους.

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος της εστίασης με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων. Η κίνηση της κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για αγορά θερμαστρών εξωτερικών χώρων κινήθηκε στην κατεύθυνση οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, έστω και σταδιακά, αξιοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες κλπ).
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ είπε ότι “εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμά της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως”. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Βέβαια υπάρχουν και “φωνές” των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για άνοιγμα της εστίασης και πως κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.