Quantcast
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο... κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία - Εκτιμήσεις για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 - enikonomia.gr
share

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο… κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία – Εκτιμήσεις για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021

δημοσιεύτηκε:

Μια «ωρολογιακή» βόμβα» καλείται να απενεργοποιήσει ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) βρίσκεται στο… κόκκινο, καθώς η πανδημία του Covid-19, η οποία έχει οδηγήσει σε μπαράζ λουκέτων στην αγορά, απολύσεις και περαιτέρω ελαστικοποίηση της απασχόλησης, έφερε ραγδαία μείωση τόσο στα έσοδα από εισφορές, όσο και στα έσοδα από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπερταμείου ασφάλισης επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι ο προϋπολογισμός του 2020 γλίτωσε οριακά από το έλλειμμα. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού φορέα, ενώ αρκετές μεγάλες δαπάνες μεταφέρθηκαν στο τρέχον έτος. Τα παραπάνω βοήθησαν, ώστε να ισοσκελιστεί ο περσινός προϋπολογισμός και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, το…καράβι μπάζει ήδη νερά και η τρικυμία που προκαλεί η πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική και οικονομική κρίση τείνει να το βυθίσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την χρονιά που πέρασε κατεγράφη ίσως η χειρότερη επίδοση από το 2013 σε επίπεδο προσλήψεων. Οι προσλήψεις ήταν λιγότερες κατά 844.443 το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ το τελικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων το 2020, ήταν αρνητικό κατά 34.641 θέσεις. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων σταμάτησε να λειτουργεί ή λειτούργησε με ειδικό καθεστώς και με ελάχιστον ή καθόλου προσωπικό. Αυτός σημαίνει ότι αρκετοί εξ αυτών σταμάτησαν να πληρώνουν και τις πάγιες υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr, το 2020 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα, από εισφορές μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων κλπ) 250 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ και τα έσοδα από τις ρυθμίσεις συρρικνώθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, η υστέρηση στα έσοδα σε σχέση με το 2019 άγγιξε το 1,7 δισ. ευρώ.
Και το μέλλον φαίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, καθώς οι εκτιμήσεις για τη νέα χρόνια παραμένουν ζοφερές. Υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, αναμένεται απόκλιση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Επισημαίνουν δε, ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς θα αποφευχθεί δύσκολα, ακόμη και αν ανοίξει κανονικά αγορά έως το Πάσχα. Κι αυτό, γιατί φέτος η κρατική χρηματοδότηση στο υπερταμείο ασφάλισης θα είναι μικρότερη κατά 2 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.