Quantcast
Κορονοϊός: Κίνδυνος για νέα γενιά "κόκκινων δανείων" εντός του 2021 - Τι δείχνουν τα στοιχεία - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Κίνδυνος για νέα γενιά “κόκκινων δανείων” εντός του 2021 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

Νέα γενιά “κόκκινων” δανείων ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργηθεί εντός του 2021 λόγω της πανδημίας, όπως αυτό προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας(ΤτΕ) για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού συστήματος. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα μέρος των ενήμερων δανείων, τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς αναβολής πληρωμών, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΤτΕ. Αναλυτικά:
Το 34% των δανείων που βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί νέος κύκλος ΜΕΔ από δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για αυτόν τον λόγο επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για τη δημιουργία πρόσθετων NPLs μεταξύ 8 δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ για το 2021.
Επίσης το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21,0 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020 το οποίο ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Άνω του 80% είναι ενήμερα δάνεια και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%).
Η πρόβλεψη για ύφεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία
Το βασικό σενάριο της Τράπεζας Ελλάδας για την ελληνική οικονομία προβλέπει τα εξής: ύφεση κατά 10,0% το 2020, ωστόσο εν συνεχεία το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,8% το 2022 διότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.