Quantcast
“e- Λιανικό” εμπόριο: Ερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους του προγράμματος για τις επιχορηγήσεις - enikonomia.gr
share

“e- Λιανικό” εμπόριο: Ερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους του προγράμματος για τις επιχορηγήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ερώτηση για τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων της πρόσκλησης για τις επιχορηγήσεις του προγράμματος του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 του “e-λιανικού ” εμπορίου κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
Με πρώτους υπογράφοντες τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και Χάρη Μαμουλάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου όσοι « εν δυνάμει αιτούντες στο πρόγραμμα να μην επωμιστούν το βάρος των επιπρόσθετων δαπανών εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας» .
Να υπάρξει μια « λελογισμένη επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών καθώς αυτή σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την – πριν την υποβολή της σχετικής αιτήσεως – εξέταση και ολοκλήρωση των στοιχείων και διαδικασιών» Καθώς και «για την ένταξη των επιχειρήσεων που έχουν μεικτή δραστηριότητα με δευτερεύοντα Κ.Α.Δ. τον 47».
Οι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως η προδημοσίευση της σχετικής δράσης «e-λιανικό», που στόχο έχει την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και να ενισχυθεί η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού» έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2021. Επικαλούμενοι αναφορές εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγοράς σημειώνουν πως «διαπιστώνονται ορισμένα ζητήματα τα οποία και δύναται να καταστούν τροχοπέδη για την μελλοντική αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος».
Ειδικότερα, «σημαντικά προβλήματα αναφέρουν πως « οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν καθώς και να εξοφλήσουν το σύνολο των δαπανών ως προαπαιτούμενο για την υποβολή της πρότασης, χωρίς καν να γνωρίζουν αν θα τύχουν εγκρίσεως».
Το προβλεπόμενο «οριζόμενο χρονικό διάστημα των 30 ημερών σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την – πριν την υποβολή της σχετικής αιτήσεως – εξέταση και ολοκλήρωση των στοιχείων και διαδικασιών που συναποτελούν το φυσικό αντικείμενο (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών)».
Υπάρχει «αποκλεισμός επιχειρήσεων, εχουσών δευτερεύοντα Κ.Α.Δ. λιανικού εμπορίου, ενώ προτείνεται η ένταξη επιχειρήσεων που έχουν μεικτή δραστηριότητα με δευτερεύοντα Κ.Α.Δ. τον 47».
Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να υπάρξει «επιπλέον εξασφάλιση οικονομικών πόρων σε περίπτωση που τα αιτήματα υπερβαίνουν τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.