Quantcast
Σταϊκούρας: Αυξάνονται τα κονδύλια του ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Αυξάνονται τα κονδύλια του ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

δημοσιεύτηκε:

Αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα στήριξης των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την κάλυψη των παγίων δαπανών τους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών
Χρηστός Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ. Όπως είπε, το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι “για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων που δεν καλύπτουν τα έσοδα τους. Και αυτό θα το δρομολογήσουμε το επόμενο δίμηνο. Είναι διακριτό από το προσωρινό πλαίσιο το οποίο υφίστανται”. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, “αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται η διάταξη στη Βουλή η οποία έχει προ-κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε τεχνικό επίπεδο συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα καινούριο πρόγραμμα το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί σε καμία χώρα και εκεί μέσα θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων και των παγίων δαπανών αυτών. Θέλω δε, να προσθέσω ότι εδώ μιλάμε για μια σημαντική κάλυψη η οποία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να φτάσει δυνητικά και το 90% με βάση τις ίδιες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών για ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαρτίου του 2020 έως 30 Ιουνίου του 2021. Ήταν κατά ανώτατη βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί 3 εκατ. ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αυτό το όριο πήγε στα 10 εκατ. ευρώ. Γιατί πάνε σε όλη την Ευρώπη να πιάσουν και πολλές μεσαίες επιχειρήσεις”.
Για τους πόρους της οικονομίας
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους πόρους της οικονομίας αλλά και στα όρια τα όρια των αντοχών των δημοσίων οικονομικών λέγοντας ότι “δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι στην οικονομία, υπάρχουν απεριόριστες ανάγκες αλλά περιορισμένοι πόροι. Αυτούς τους πόρους προσπαθούμε να τους διευρύνουμε. Για παράδειγμα μεταξύ άλλων με επιτυχημένες εξόδους στις αγορές όπως πράξαμε την προηγούμενη εβδομάδα: μια εξαιρετική έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. Αλλά ταυτόχρονα αυτοί οι πόροι ουσιαστικά αξιοποιούνται, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία”. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι “οι αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε σχέση το πώς λειτουργούσε η οικονομία μια εβδομάδα πριν κοστολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών περίπου στο μισό δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση” και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό “και χρειάζεται σωστή στόχευση των μέτρων στο κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται πραγματικά”. Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τους πόρους που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όπως είπε “θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη”, σημειώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, “ενισχύουμε το οπλοστάσιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, εφέτος θα καλυφθεί μόνον ένα μέρος των απωλειών του 2020.
Για τα ταμειακά διαθέσιμα
Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας λέγοντας ότι σήμερα που μιλάμε αυτά ” είναι περίπου σε 31,2 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτό είναι το ταμείο της χώρας. Αυτό το ταμείο αυξάνει όταν βγαίνουμε στις αγορές ή όταν δανειζόμαστε έντοκα γραμμάτια και μειώνονται όταν πάμε να καλύψουμε τρύπες του προϋπολογισμού ή να βοηθήσουμε την κοινωνία”.
Για την επιστρεπτέα
Σε ερώτηση πότε θα οριστικοποιηθεί ότι ένα μέρος της επιστρεπτέας των τριών πρώτων γύρων δεν θα είναι επιστρεπτέα απάντησε ότι “αυτό αφορά το 2022 τότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθούν με ευθύτητα και σίγουρα επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας , αναγνωρίζοντας το ποια θα είναι η κατάσταση περίπου 2 μήνες από σήμερα”. Και πρόσθεσε ότι ” θα υπάρξει και 6ο κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί η οικονομία το πρώτο δίμηνο του 2021″.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.