Quantcast
ΣΕΒ: Τι ζητεί για την τηλεργασία - enikonomia.gr
share

ΣΕΒ: Τι ζητεί για την τηλεργασία

δημοσιεύτηκε:

Να κατοχυρωθεί με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο σεβασμός των κανόνων του χρόνου εργασίας στην τηλεργασία ζητεί ο ΣΕΒ προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο του εκτεταμένου χρόνου σύνδεσης, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια. Έκθεση του Συνδέσμου που αναφέρεται στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας λόγω της πανδημίας covid-19, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει την ανάγκη, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να υιοθετηθούν οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία – πλαίσιο για την ψηφιοποίηση, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2020 από εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων που καλύπτουν το σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν πολύ πριν την πανδημία, «οι σημερινές συνθήκες την έχουν καταστήσει εξαιρετικά επίκαιρη». Τονίζεται μεταξύ άλλων στη συμφωνία, ότι η εισαγωγή ψηφιακών συσκευών / εργαλείων στους χώρους εργασίας μπορεί να προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες και δυνατότητες οργάνωσης της εργασίας με ευέλικτο τρόπο προς όφελος των εργοδοτών και των εργαζομένων, ταυτόχρονα όμως μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και προκλήσεις γύρω από την οριοθέτηση της εργασίας και του προσωπικού χρόνου τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πέραν του χρόνου εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία περιλαμβάνουν:
-Σεβασμό των κανόνων του χρόνου εργασίας και των κανόνων για την τηλεργασία και την κινητή εργασία.
– Παροχή καθοδήγησης και πληροφοριών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τον τρόπο σεβασμού των κανόνων για το χρόνο εργασίας και τους κανόνες τηλεργασίας και κινητής εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης ψηφιακών εργαλείων, π.χ. μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων εκτεταμένου χρόνου σύνδεσης, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια.
-Σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές ή/και τους συμφωνημένους κανόνες για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για ιδιωτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
– Δέσμευση από τη διοίκηση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που αποφεύγει την επικοινωνία εκτός του χρόνου εργασίας.
– Η οργάνωση της εργασίας και ο φόρτος εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού του προσωπικού, είναι βασικές πτυχές που πρέπει από κοινού να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν.
-Η επίτευξη των οργανωτικών στόχων δεν πρέπει να απαιτεί σύνδεση εκτός ωρών εργασίας. Απαιτείται πλήρης σεβασμός της νομοθεσίας και των διατάξεων για τον χρόνο εργασίας σε συλλογικές συμβάσεις και συμβατικές ρυθμίσεις και για τυχόν επαφές των εργαζομένων από εργοδότες εκτός χρόνου εργασίας, ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να είναι προσβάσιμος.
– Σε σχέση με το παραπάνω σημείο, η κατάλληλη αποζημίωση για τυχόν επιπλέον χρόνο εργασίας, και διαδικασίες προειδοποίησης και υποστήριξης για την εξεύρεση λύσεων και την προστασία των εργαζομένων που δεν είναι προσβάσιμοι σε επαφή, στο πλαίσιο μιας κουλτούρας που δεν κατηγορείται κανείς.
– Τακτικές ανταλλαγές μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων ή / και εκπροσώπων τους σχετικά με τον φόρτο εργασίας και τις διαδικασίες εργασίας.
-Διαδικασίες ειδοποίησης και υποστήριξης.
– Πρόληψη της απομόνωσης στην εργασία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.