Quantcast
Σταϊκούρας: Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας-Tι είπε για τις πάγιες δαπάνες-ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας-Tι είπε για τις πάγιες δαπάνες-ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας εν μέσω πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Open.
Όπως είπε ο υπουργός “δυστυχώς λόγω της εξέλιξης της κατάστασης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές, το σύνολο των ζημιών για κάποιες κατηγορίες συμπατριωτών μας”.
” Και σήμερα που μιλάμε οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας. Ο κάθε μήνας που παραμένει η χώρα στην κατάσταση που σήμερα είναι , κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου ταμειακά 2,7 δισ. ευρώ. Συνεπώς οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Έχουμε ένα ταμείο, προσπαθούμε να το γεμίσουμε αλλά κάθε μήνα τι αντιμετωπίζουμε: έχουμε λιγότερα έσοδα γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί καθόλου. Αυτή τη στιγμή το 57% του τζίρου γίνεται στις κόκκινες περιοχές που δεν λειτουργεί. Ταυτόχρονα έχουμε αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και από την άλλη έχουμε την ανάγκη αυξημένων δαπανών .Άρα διευρύνεται η διαφορά”.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει η κάνουλα και να μην υπάρχει άλλη οικονομική δυνατότητα ενίσχυσης από το κράτος για τους πληττόμενους απάντησε ” Όχι, για αυτό λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούμε με υπευθυνότητα και νοικοκυροσύνη .
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. ” Οι επιλογές που έχουν γίνει , οι ορθές οι επιλογές στο υγειονομικό πεδίο περιορίζουν τη λειτουργία της οικονομίας και την περιορίζουν για σημαντικό χρονικό διάστημα μέσα στο 2021. Άρα αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του 2021 σε σχέση με το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού θα είναι λίγο μεγαλύτερο .Αυτή τη στιγμή ,αυτά τα δεδομένα έχουμε . Το χρέος θα είναι υψηλότερο και οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης δεν θα είναι του βασικού σεναρίου του προϋπολογισμού”, σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν θα χρειαστεί ενίσχυση ο προϋπολογισμός απάντησε ότι ” θα υπερβούμε τα 7,5 δισ. ευρώ. Η βοήθεια προς την ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερη “.
Και πρόσθεσε ότι “ Θα χρειαστεί να επενδύσουμε περισσότερους πόρους. Στον προϋπολογισμό είχαμε και δυσμενέστερο σενάριο “.
Σε ερώτηση πόσο θα ανέβει ο προϋπολογισμός απάντησε ότι ” Δεν το γνωρίζει κανένας, διότι εξαρτάται το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Είπαμε ότι θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί”.
Για το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών
Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα για επιδότηση παγίων δαπανών λέγοντας ότι το σχεδιάζουμε, ωστόσο ” δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις σήμερα. Στην Βουλή είχα πει ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο προκειμένου σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται από τον Μάρτιο και μετά”.
Kαι πρόσθεσε ότι πρόγραμμα αυτό “αφορά πάγιες δαπάνες. Δεν θα σας πω ποιες πάγιες δαπάνες ούτε θα σας πω με ποια μορφή θα είναι η ενίσχυση .Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα καλύπτονται πάγιες δαπάνες από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Θα πρέπει η επιχείρηση να είναι πληττόμενη και υπάρχει μια συγκεκριμένη οροφή την οποία μπορούμε να καλύψουμε”.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.