Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: "Νάρκη" στα θεμέλια του ΕΦΚΑ - Δυσβάστακτο το κόστος για τα Ταμεία - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: “Νάρκη” στα θεμέλια του ΕΦΚΑ – Δυσβάστακτο το κόστος για τα Ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Δυσβάσταχτο παραμένει το κόστος των εκκρεμών συντάξεων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό, γιατί ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ στο τέλος Νοεμβρίου οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονταν σε 157.996, από τις οποίες οι 124.168 είναι ληξιπρόθεσμες.
Μάλιστα, τα χρήματα που απαιτούνται για να εκκαθαριστεί το σύνολο αυτών των συντάξεων φτάνει, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, το δυσθεώρητο ποσό των 593.558.259 ευρώ! Πρόκειται για μια νάρκη που βρίσκεται στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και θέτει σε κίνδυνο το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ειδικά αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας μετράει πλέον ελλείμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως, το πληροφοριακό σύστημα “ΑΤΛΑΣ” στην έκθεση του κατέγραψε επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων από τον καλοκαίρι του 2020 και έπειτα. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτήσεων για σύνταξη έφτασε το 30,86%. Κι αυτό μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο λόγω της πανδημίας περιβάλλον, με τα τμήματα απονομής συντάξεων να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε τηλεργασία.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020 ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν έφτασε τις 18.881, όταν τον ίδιο μήνα το 2019 είχαν ολοκληρωθεί μόλις 10.879! Αυτό σημαίνει ότι διεκπεραιώθηκαν σχεδόν οι διπλάσιες αιτήσεις. Συνολικά, στο πρώτο δεκάμηνο η αύξηση της διεκπεραίωσης των αιτημάτων έφτασε το 29,76% παρά το γεγονός ότι το κατά το τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος 2020) οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ βρίσκονταν αντιμέτωπες με τα μεγάλα προβλήματα που είχε προκαλέσει το πρώτο lockdown.
Και τον Νοέμβριο του 2020 υπάρχει αύξηση του αριθμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Νοέμβριο του 2019 διεκπεραιώθηκαν 11.806 αιτήσεις, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 το σύστημα έχει καταγράψει 16.529 ολοκληρωμένες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.