Quantcast
Αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ: Τι είπε ο Στουρνάρας - enikonomia.gr
share

Αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ: Τι είπε ο Στουρνάρας

δημοσιεύτηκε:

Υπέρ της αύξησης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως είπε σε συνέντευξη του στο Reuters, « υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του PEPP για να διασφαλίσει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας». «Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιολογία για μία αύξηση στις ονομαστικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει στην επόμενη σύνοδό του, στις 11 Μαρτίου να δώσει οδηγίες στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ασκεί την καθημερινή διαχείριση της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των αγορών ομολόγων, ώστε να κάνει ανάλογες παρεμβάσεις. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί και να αλλάξει «ελαφρώς» το μήνυμα για την πολιτική της ΕΚΤ, αν και σημείωσε ότι δεν χρειάζεται καμία ουσιαστική μεταβολή καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη αδιάθετο σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από το πρόγραμμα PEPP.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας είναι το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ζητεί δημόσια μεγαλύτερες αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα για να ανακοπεί η αύξηση του κόστους δανεισμού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.