Quantcast
Ο «Γολγοθάς» ενός ανέργου: Γιατί του αφαίρεσαν €3.500 από τον λογαριασμό του – Τι δηλώνει η Αριάδνη Νούκα - enikonomia.gr
share

Ο «Γολγοθάς» ενός ανέργου: Γιατί του αφαίρεσαν €3.500 από τον λογαριασμό του – Τι δηλώνει η Αριάδνη Νούκα

δημοσιεύτηκε:

Της Εύης Κατσώλη
Τον δικό του «Γολγοθά» ανεβαίνει ένας άνεργος από τον Πύργο Ηλείας. Ο κ. Κωνσταντίνος Δ. – τα στοιχεία του οποίου διαθέτει το enikonomia.gr – είδε ένα μέρος των λιγοστών οικονομιών του τις οποίες είχε καταθέσει στον λογαριασμό του στην τράπεζα προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει για την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών της οικογένειάς του, αλλά και για την τακτοποίηση υποχρεώσεών του, να αφαιρούνται.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο enikonomia.gr, εργαζόταν στον τομέα της εστίασης και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η επιχείρηση έκλεισε στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς δουλειά για 13 μήνες και χωρίς άλλα έσοδα. Η σύζυγός του επίσης είναι άνεργη περίπου δύο χρόνια και έχουν ένα ανήλικο παιδί 14 μηνών. Ο κ. Κώστας κατέθεσε στην τράπεζα ένα ποσό της τάξεως των 5.500 ευρώ από αποταμιεύσεις της εργασίας του για να μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του και να αποπληρώνει υποχρεώσεις του. Όμως, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, έλαβε ένα ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του ότι του αφαιρέθηκαν 3.500 ευρώ από τον λογαριασμό του.
«Έμεινα άφωνος. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Πήγα στο υποκατάστημα της τράπεζας της περιοχής μου και ζήτησα να μάθω την αιτία για τη συγκεκριμένη κίνηση. Μου είπαν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αποτέλεσμα ενός δανείου του πατέρα μου, ο οποίος είναι συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό. Και όλα αυτά την ώρα που ακούω συνεχώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι λόγω του κορονοϊού έχουν «παγώσει» κατασχέσεις και πλειστηριασμοί» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος και προσθέτει:
«Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Ζούμε με δανεικά από συγγενείς και φίλους και δεν έχουμε χρήματα ούτε για τα βασικά. Οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και τα χρέη συσσωρεύονται. Λόγω του lockdown και των μέτρων δεν υπάρχει δουλειά για να μπορέσω να εργαστώ. Έχω χτυπήσει πόσες «πόρτες» και δεν υπάρχει κάποια θέση εργασίας για εμένα αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος απευθύνει έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημά του. Όπως τονίζει, έκανε αίτημα – ένσταση και προς την τράπεζα, όμως, απορρίφθηκε.

Αριάδνη Νούκα: Προσοχή για όσους διατηρούν κοινούς λογαριασμούς
Το enikonomia.gr επικοινώνησε με τη δικηγόρο, Αριάδνη Νούκα θέτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα υπόψιν της, καθώς ο κ. Κωνσταντίνος δεν είναι ο μοναδικός που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.
«Στο συγκεκριμένο περιστατικό η τράπεζα δεν προέβη σε κατάσχεση των χρημάτων, αλλά στηριζόμενη -προφανώς- σε συνήθη συμβατικό όρο του δανείου, συμψήφισε οφειλή του συνδικαιούχου λογαριασμού – πατέρα, με το κατατεθειμένο σ’ αυτόν χρηματικό ποσό. Σ αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει, ούτε το τεκμήριο, ότι το κατατεθειμένο ποσό ανήκει σε όλους τους συνδικαιούχους κατά ίσα μέρη, που θα είχε ως αποτέλεσμα, η τράπεζα να μην δύναται να αφαιρέσει άνω του ήμισυ από το ποσό των 5.500 ευρώ. Σαφώς, ο καταθέτης – υιός θα πρέπει να ελέγξει τη δανειακή σύμβαση, ως προς την ύπαρξη και το περιεχόμενο σχετικού όρου βάσει του οποίου διενεργήθηκε ο συμψηφισμός» υπογραμμίζει η κα Νούκα και προσθέτει:
«Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή των καταθετών που διατηρούν κοινούς λογαριασμούς, στη διερεύνηση των οικονομικών υποχρεώσεων των συνδικαιούχων προς τρίτους, διότι υφίσταται και δυνατότητα επιβολής κατάσχεσης των χρημάτων τους. Βέβαια, στην περίπτωση της επιβολής κατάσχεσης ισχύει το τεκμήριο, ότι το κατατεθειμένο ποσό ανήκει σε όλους τους συνδικαιούχους κατά ίσα μέρη και ουδείς δύναται να κατάσχει άνω του εν λόγω ποσοστού. Τέλος, το θεσμοθετημένο ακατάσχετο των 1.250 ευρώ ανά συνδικαιούχο κοινού λογαριασμού, θα πρέπει να δηλώνεται χωριστά από έκαστο εξ΄ αυτών με έγγραφη δήλωση ενώπιον της τράπεζας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.