Quantcast
Τι αποκάλυψε ο Χατζηδάκης για τη ρύθμιση προσωρινής σύνταξης - enikonomia.gr
share

Τι αποκάλυψε ο Χατζηδάκης για τη ρύθμιση προσωρινής σύνταξης

δημοσιεύτηκε:

Τον λόγο για τον οποίο μπήκε προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Μαρτίου για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης εξήγησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε αυτό έγινε ” γιατί πρέπει τεχνικά να μαζευτούν οι συντάξεις, τα δικαιολογητικά, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, να μπουν στα κουμπιούτερς, να γίνει η επεξεργασία και να πάρουν οι άνθρωποι τις συντάξεις πριν το Πάσχα. Εάν δεν βάλουμε προθεσμία και τα αφήσουμε και τρέχουν έτσι, θα πάμε χαλαρά ενδεχομένως μετά θα μας κάνετε κριτική ανάποδα”.
Σε ερώτηση όποιος δεν υποβάλει αίτηση έως τις 31 Μαρτίου για την προκαταβολή σύνταξης θα μπορέσει να το κάνει σε έναν δεύτερο κύκλο είπε “Θα μπορούσα να το λέω αυτό, αλλά δεν το λέω”.
Επίσης γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα αυτή δεν αφορά μόνο όσους περιμένουν πολύ καιρό τη σύνταξή τους αλλά και όσους έχουν καταθέσει το αίτημα τους πρόσφατα ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις γενικές του ασφαλιστικού δικαίου και για όσους έχουν αποβιώσει.
Προκαταβολή σύνταξης: Ο αριθμός υποβολής των αιτήσεων
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον αριθμό των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση από χθες το μεσημέρι μέχρι τώρα για τη προκαταβολή της σύνταξης. Όπως είπε ” Μέχρι τώρα που μιλάμε μέσα σε ένα 24 ώρο έχουν υποβληθεί 8.000 αιτήσεις, από χθες το μεσημέρι. Αυτό μας οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι θα υποβληθούν αιτήσεις γρήγορα. Εμείς υπολογίζουμε ότι είναι 100 χιλιάδες με 105 χιλιάδες περίπου αυτοί που θα μπορούσαν δυνητικά να υποβάλουν αίτηση “για να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση.
“Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 150 χιλιάδες με 155 χιλιάδες αλλά οι 50 χιλιάδες έχουν πάρει ήδη προσωρινή σύνταξη”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για τον τεχνικό εξοπλισμό του ΕΦΚΑ
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τεχνολογικό εξοπλισμό του ΕΦΚΑ . “Ο ΕΦΚΑ από ότι καταλαβαίνω αυτές τις ημέρες που είμαι εδώ πέρα, τυγχάνει στην πραγματικότητα να μην έχει και ένα εκτεταμένο δίκτυο κουμπιούτερς .Και για αυτό και οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν έχουν emails και για αυτό οι επαφές μεταξύ τους γίνονται με ταχυδρομεία, με φορτηγάκια .Έχει γίνει προσπάθεια και έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πράγματα και πριν έρθω εγώ εδώ πέρα για να αγοραστούν κουμπιούτερς. Αγοράστηκαν ήδη και θα τοποθετηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.
Για την απόφαση για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι την απόφαση για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης την υπέγραψαν μόνο ο ίδιος και η γενική γραμματέας του υπουργείου και όχι τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου διότι φοβήθηκαν μήπως τους ζητηθούν ευθύνες. “Εάν πάτε να δείτε την υπουργική απόφαση την έχω υπογράψει εγώ και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου .Δεν την υπέγραψε κανένας από την ιεραρχία εδώ πέρα του υπουργείου, κανένας. Διότι θεωρούν ότι θα μας φύγει κανένας πλούτος και θα φύγουν από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την πλήρη σύνταξη
Σε ερώτηση κάποιος που πήρε την προσωρινή σύνταξη πότε θα πρέπει να περιμένει για να πάρει την πλήρη είπε τα εξής:
“Τώρα θα ανακοινώσουμε… τώρα, δεν θα αργήσουμε νομίζω, ένα πακέτο μέτρων που θα πηγαίνει σε δύο κατευθύνσεις βασικά:
-Το ένα θα είναι το κομμάτι το λειτουργικό, το διαδικαστικό, το ψηφιακό και εκεί θα χρησιμοποιήσουμε προφανώς και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.
-Και το άλλο θα είναι το κομμάτι το νομοθετικό, θα φέρουμε και ένα πακέτο απλούστευσης για την έκδοση της σύνταξης που θα αφορά διάφορα πράγματα μεταξύ των οποίων και τις διαδοχικές συντάξεις που είναι μια μεγάλη πληγή για τον τρόπο απονομής της σύνταξης για να πάμε πιο γρήγορα. Αυτά τα επεξεργαζόμαστε ήδη και θα τα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα”.
Σε ερώτηση πότε θα κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είπε ότι, για να το κλείσουμε μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις 35.000 συντάξεις το μήνα.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.