Quantcast
ΕΦΚΑ: Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο

δημοσιεύτηκε:

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή από τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, παρασχέθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες των προαναφερόμενων περιοχών να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή όλων των εργαζομένων τους (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), από τις 31.10.2020 (ημερομηνία συμβάντος) και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν, εξαιτίας του φαινομένου, όχι όμως πέραν των τριών μηνών, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου).
Κατά τον χρόνο αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις-εργοδότες είχαν υποχρέωση να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, άλλως οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
Επίσης, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, είχαν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.
Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, κατέστησαν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και αναλογίας Δώρου Χριστουγέννων (Δ.Χ.) 2020.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες των προαναφερόμενων περιοχών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λύθηκαν με καταγγελία το χρονικό διάστημα από 31.10.2020 έως και τη δημοσίευση του Ν.4764/2020 (23.12.2020), θα παραχθούν αυτοτελείς ΑΠΔ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που ήδη διαθέτει, καθώς και στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των λοιπών συναρμόδιων φορέων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια εκ μέρους των επιχειρήσεων-εργοδοτών.
Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) θα καταβληθούν στον e-ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπολογίζονται δε επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που ανέρχεται σε 534 ευρώ ανά μήνα, για 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα, με τον ίδιο Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.), βάσει του οποίου καθορίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τον χρόνο λύσης, με καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.