Quantcast
Κορονοϊός: "Θύμα" της πανδημίας και τα περίπτερα - Πόσο έχει μειωθεί ο τζίρος και τι ζητείται - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: “Θύμα” της πανδημίας και τα περίπτερα – Πόσο έχει μειωθεί ο τζίρος και τι ζητείται

δημοσιεύτηκε:

“Είτε έχει κλείσει το 20% με 30% των περιπτέρων σε τουριστικές περιοχές της Αθήνας και του κέντρου είτε υπολειτουργεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική και εμπορική κίνηση” είπε ο αντιπρόεδρος Σωματείου Περιπτέρων Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Χρήστος Κοντούρης μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου (eea.gr). Παράλληλα ο κ. Κουντούρης ζήτησε να υπάρξει για τα περίπτερα του κέντρου νομοθετική ρύθμιση των χρεών τους προς τους δήμους.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Κουντούρη στο eea.gr o κ. Κοντούρης,
«Το περίπτερο είναι ένας από τους κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, με τους πληγέντες να φτάνουν το 20% με 30% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας και του κέντρου, οι οποίοι είτε έχουν κλείσει, είτε υπολειτουργούν. Το πλήγμα είναι σημαντικότερο από αυτό που φαίνεται με τη πρώτη ανάγνωση καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, οι οποίες παρότι εμφανίζουν τζίρο με μείωση μικρότερη του 20%, αυτός οφείλεται ως επί το πλείστον σε μη κερδοφόρα προϊόντα, όπως τσιγάρα και κάρτες, κάτι που σημαίνει ότι η κερδοφορία τους έχει μειωθεί σημαντικά (άνω του 20%). Παρά ταύτα, αυτός ο τζίρος θέτει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις εκτός των τελευταίων κρατικών ενισχύσεων βάζοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό στην ευημερία τους.
Ως επιπλέον μέτρα θα επιμείνω κυρίως στην οριζόντια αναστολή των υπαλλήλων σε όλα τα περίπτερα και στην τριετή παράταση των μισθωμάτων των περιπτέρων από τους δήμους. Ιδιαιτέρως για τα περίπτερα του κέντρου, έχει μεγάλη σημασία η νομοθετική ρύθμιση των χρεών τους προς τους δήμους. Ασφαλώς θα εξαρτηθεί σημαντικά η επόμενη μέρα από το εάν μπει από την κυβέρνηση ο όρος «κούρεμα» σε πολλούς τομείς (φορολογικά, ασφαλιστικά, κοινόχρηστος χώρος, κλπ).
Μία επιχείρηση κλείνει εύκολα με μία διαταγή, δεν είναι όμως το ίδιο εύκολο να ανοίξει και όσοι μπορέσουν να επιβιώσουν το πέρασμα της πανδημίας θα χρειαστούν έως και 3 χρόνια για να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν προ αυτής».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.