Quantcast
Τόμσεν για Ελλάδα: Διογκώνεται το χρέος - Το πελατειακό σύστημα γεννά παθογένειες - enikonomia.gr
share

Τόμσεν για Ελλάδα: Διογκώνεται το χρέος – Το πελατειακό σύστημα γεννά παθογένειες

δημοσιεύτηκε:

Στις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πολ Τόμσεν, σε ομιλία που απηύθυνε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist με θέμα “Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης”.
Ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης γενικότερα θα δημιουργηθούν σημαντικές πιέσεις για μείωση των χρεών και θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις για λιτότητα στο μέλλον μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ευρωπαϊκή κρίση δεν επέφερε τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν σε επίπεδο Ευρώπης και επισήμανε ότι διογκώνεται το χρέος σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Ειδικά μιλώντας για τη χώρα μας, ο κ.Τόμσεν έκανε λόγο για “παθογένειες που γεννά το πελατειακό της σύστημα”, επισημαίνοντας πως προχωρεί σε ορισμένες παρεμβάσεις στους τομείς ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις στον τομέα ψηφιακής μετάπτωσης, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έκανε προσπάθειες στον τομέα κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως το εργασιακό, που “δεν ευοδώθηκαν λόγω του πελατειακού κράτους”.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group και νυν οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Βίζερ. Στην ελληνική περίπτωση, όπως είπε, έγινε λανθασμένα η διαπίστωση ότι το μοναδικό πρόβλημα ήταν το δημοσιονομικό πρόβλημα και το γεγονός αυτό είχε συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Όταν εκδηλώθηκε αρχικά η κρίση, δεν υπήρχε κάποιος στην Ευρώπη που να μπορούσε να βάλει κάτω ένα τέτοιο πρόγραμμα προσαρμογής όπως αυτό στην Ελλάδα, τόνισε. Γενικότερα, υπογράμμισε ότι στην αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη υπήρχε απουσία των απαιτούμενων εργαλείων, τα οποία έπρεπε να δημιουργηθούν εκείνη την ώρα από την αρχή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.