Quantcast
Χατζηδάκης : "Όπλο" στα χέρια των εργαζομένων η ψηφιακή κάρτα - Τι είπε για τις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης : “Όπλο” στα χέρια των εργαζομένων η ψηφιακή κάρτα – Τι είπε για τις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Την Πέμπτη θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή για την έκδοση οριστικής σύνταξης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Όπως είπε σχετικά με το θέμα της έκδοσης της οριστικής σύνταξης “Θα περάσει φαντάζομαι μεθαύριο η τροπολογία στη Βουλή και στην συνέχεια θα βγει η υπουργική απόφαση. Ο σκοπός μας είναι να το πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να γίνουν τα σεμινάρια πιστοποίησης κλπ και μέσα σε δύο μήνες περίπου να ξεκινήσει το πράγμα να αποκτά σάρκα και οστά “. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η τροπολογία θα αφορά αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για έκδοση σύνταξης προκειμένου να ξεστοκάρουμε .
Επίσης ο υπουργός χαρακτήρισε “μικρή επανάσταση στην έκδοση συντάξεων” την τροπολογία που
προβλέπει ότι οι δικηγόροι που ασκούν το επάγγελμα για τουλάχιστον τρία χρόνια
και οι λογιστές πρώτης τάξης θα μπορούν να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής
προσωρινών και οριστικών συντάξεων. Kαι συνέχισε λέγοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος κανείς να πιστεύει ότι ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους που έχουν ακολουθηθεί εδώ και κάμποσα χρόνια θα καταλήξει σε διαφορετικά αποτελέσματα. Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί, να κάνουμε πράγματα πρωτότυπα για τα συνταξιοδοτικά δεδομένα τουλάχιστον”.
Ρύθμιση για την έκδοση
προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης

Μεταξύ άλλων είπε ότι θα
υπάρξει και ρύθμιση στην συγκεκριμένη τροπολογία που θα προβλέπει την έκδοση
προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης που θα εφαρμόζεται στον ΟΓΑ και σε περιπτώσεις
διαδοχικής ασφάλισης. Όπως είπε “κάνουμε κάποια ρύθμιση στην συγκεκριμένη τροπολογία η οποία βοηθάει να πάει το πράγμα πιο οργανωμένα με λεγόμενη “ προσυνταξιοδοτική βεβαίωση” η οποία θα εφαρμόζεται και στον ΟΓΑ που μέχρι τώρα δεν υπάρχει αλλά και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Και αυτό θα βοηθήσει να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη δηλαδή όταν ο άλλος θα υποβάλει πια την αίτηση του, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει ο υπάλληλος από ταμείο σε ταμείο, θα έχει γίνει πρωτύτερα η δουλειά και μπορούν να συμβάλουν δικηγόροι και λογιστές και προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Ειδικές διατάξεις για το ΣΕΠΕ
Τέλος ο υπουργός επεσήμανε “ ότι στο νομοσχέδιο μέσα θα υπάρχουν και συγκεκριμένες διατάξεις για το πώς θα δουλεύει το ΣΕΠΕ και θα υπάρχουν επίσης προβλέψεις για την τηλεργασία και τον έλεγχο της τηλεργασίας αλλά επίσης και για τα παιδιά που δουλεύουν στα κούριερ ,στα ντελίβερι κλπ που είναι σχετικά καινούριες δραστηριότητες δεν υπήρχαν πριν από 30 -40 χρόνια και πρέπει να τα ρυθμίσουμε και αυτά. Αλλά εκτός αυτού η βασική τομή, η μεγάλη αλλαγή είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι ένα όπλο στα χέρια κάθε εργαζομένου “.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.