Quantcast
Εστίαση: Εξετάζεται η επαναλειτουργία των καφέ - μπαρ μετά τις διαμαρτυρίες - Η σύγχυση με τους ΚΑΔ - enikonomia.gr
share

Εστίαση: Εξετάζεται η επαναλειτουργία των καφέ – μπαρ μετά τις διαμαρτυρίες – Η σύγχυση με τους ΚΑΔ

δημοσιεύτηκε:

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικά από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου και η λειτουργία των καφέ – μπαρ, των καταστημάτων που έχουν κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα σημεία εκείνα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και διαμαρτυρίες από επαγγελματίες, καθώς απαγορεύει σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, επιτρέποντας στην ουσία την ίδια ώρα που παρέχουν όμοιες υπηρεσίες να ανοίξουν κανονικά.
Οι τελικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, θα διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοιχτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δεν επιτρέπεται να ανοίξουν από τις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλ. επιχειρήσεις catering), με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών) και οι οκταψήφιοι. Στην ουσία έχουν μείνει εκτός δυνατότητας λειτουργίας όχι μόνο τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά ως τέτοια (με ΚΑΔ 56.30.10.01), ντίσκο, κλαμπ και τα ίντερνετ καφέ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα καφέ μπαρ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από Δευτέρα μπορεί να λειτουργεί κανονικά ένα κατάστημα με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.07 (καφετέρια) που το βράδυ μπορεί να σερβίρει και ποτά, αλλά εάν δίπλα βρίσκεται ένα καφέ – μπαρ που έως το απόγευμα μπορεί να σερβίρει καφέ και το βράδυ ποτά, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, να λειτουργήσει.
Επιχειρηματίες του κλάδου αναφερόμενοι στο παραπάνω “παράδοξο” κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ζητούν να λαμβάνεται υπόψη το τι αναγράφεται στην άδεια της επιχείρησης βάσει της οποίας λειτουργεί, και όχι ο ΚΑΔ. Η πρωτοβουλία “Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης” απέστειλε επιστολή στον Παναγιώτη Σταμπουλίδη όπου αναφέρεται στα παραπάνω ζητήματα. Το θέμα των αποκλεισμών λόγω ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία “Estiasi Greece”, η οποία ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση έως το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.