Quantcast
Πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων –Πώς θα υπολογιστεί η ενίσχυση - enikonomia.gr
share

Πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων –Πώς θα υπολογιστεί η ενίσχυση

δημοσιεύτηκε:

Εντός Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα για την επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

Παράλληλα επισημαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ότι με κουπόνια και όχι με μετρητά θα εφαρμοστεί η επιδότηση των παγίων δαπανών που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Πάγιες δαπάνες θεωρούνται όσα έξοδα πραγματοποίησε μια επιχείση το 2020 για μισθούς εργαζομένων, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας, ενοίκια και λοιπά λειτουργικά έξοδα.
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Οι προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής 6 προϋποθέσεις:
Α. Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους
Β. Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Γ. Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσει ΦΠΑ και τις δηλώσεις; Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
Δ. Να παρουσιάζουν “ζημία προ φόρων” τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδα τους για το 2020.
Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα δίνοντας ΄μφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης του τζίρου. Επίσης, η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές ο 2019, με την εξαίρεση όμως των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Η ενίσχυση
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των “παγίων δαπανών” που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω των 60%.
Εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 30.000 με 50.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν το ποσό των 500.000.000 ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.
Επισημαίνεται πως το ποσοστό της επιδότησης:
-Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημίων προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
-Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019 με ειδική μέριμνα, όμως για τις νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
-Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.
Από το σύνολο των “Επιλέξιμων δαπανών” θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί το ποσοστό της επιδότησης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Σε περίπτωση που από τον αλγόριθμο για τον υπολογισμό των παγίων δαπανών προκύψει πως μια επιχείρηση δικαιούται “μεικτή” επιδότηση ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει στη συνέχεια να αφαιρέσει το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις όπως είναι το συνολικό ύψος των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχει λάβει (επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο) δηλαδή τα 120.000 ευρώ. Στο ποσό που απομένει θα πρέπει να υπολογίσει το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης δηλαδή το 70% της επιδότησης θα καλύψει δαπάνες ύψους 126.000 ευρώ.
Η φόρμουλα υπολογισμού
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος χωρίς να εξειδικεύει αν:
Α. Θα ληφθεί υπόψη το σύνολο της ενίσχυσης ( π.χ επιστρεπτέα προκαταβολή) ή μόνο το μέρος που αποτελεί επιδότηση (δηλαδή μη επιστρεπτέο ποσό).
Β. Θα ληφθεί υπόψη το σύνολο της ενίσχυσης ανεξαρτήτως αν δόθηκε τα έτη 2020 και 2021 ή μόνο αυτή που δόθηκε το έτος 2021. Οι δικαιούχοι υποχρεούται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του 2020 , όπως είναι:
-η πτώση τζίρου
-οι δαπάνες
-οι ζημίες
– η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν
-το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων
-το ύψος των καταθέσεων.
Η διαδικασία αναμένεται να προσομοιάζει με μια πρόωρη υποβολή φορολογικής δήλωσης αν και εκτιμάται πως η διαδικασία θα γίνεται παράλληλα με τις δηλώσεις νομικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2020 καθώς η εφαρμογή του TAXIS αναμένεται να ανοίξει μέσα στα επόμενα 24 ώρα. Οι ελεγκτικές Αρχές θα διαχωρίσουν στη συνέχεια τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Με την υποβολή θα δηλώνουν πως τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν είναι αληθή καθώς θα γίνουν διασταυρώσεις με το περιεχόμενο τόσο των δηλώσεων ΦΠΑ όσο και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος .Το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιεί τον ειδικό αλγόριθμο, προκειμένου να υπολογίσει τις “πάγιες δαπάνες” που θα επιδοτηθούν σε κάθε επιχείρηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.