Quantcast
ΣτΕ: Τι θα αναφέρει η νέα απόφαση για τα αναδρομικά συνταξιούχων - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: Τι θα αναφέρει η νέα απόφαση για τα αναδρομικά συνταξιούχων

δημοσιεύτηκε:

Αναδρομικά ποσά για όλες τις συντάξεις αναμένεται να επικυρώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση αναμένεται να κλείσει και ο δρόμος για τις νέες -από εδώ και πέρα- διεκδικήσεις από συνταξιούχους που δεν έχουν καταθέσει προσφυγές για να τους επιστραφούν περικοπές Δώρων και επικουρικών συντάξεων.
Οι τελικές εκτιμήσεις για το περιεχόμενο της υπό έκδοση απόφασης συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ΣτΕ κρίνει παραδεκτές τις αγωγές που συζητήθηκαν στην πιλοτική δίκη ως προς τα οφειλόμενα αναδρομικά 11 μηνών για τις επικουρικές συντάξεις από τις μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και για τις επιστροφές Δώρων 11 μηνών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι πληρωμές που «βγάζει» το ΣτΕ για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε έως 3.390 ευρώ στις επικουρικές για μειώσεις και Δώρα και σε έως 800 ευρώ για τα Δώρα των κύριων συντάξεων.
Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών είναι από 11 Ιουνίου του 2015, που το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των δυο νόμων, μέχρι 12 Μαΐου 2016 που οι εν λόγω περικοπές, παρότι αντισυνταγματικές, ξαναμπήκαν από την πίσω πόρτα και επανανομοθετήθηκαν μέσω του επανυπολογισμού συντάξεων που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Από αυτό το 11μηνο των αντισυνταγματικών περικοπών πληρώθηκαν αναδρομικά μόνο για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων πέρυσι τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η νέα απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει αυτόματα περίπου 350.000 συνταξιούχους που είναι σε ομαδικές αγωγές και διεκδικούν επιστροφές 11 μηνών για τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων και Δώρων, ενώ αναγνωρίζεται δικαίωμα επιστροφών για τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων για όλους όσοι δεν τα εισέπραξαν πέρυσι τον Οκτώβριο που πληρώθηκαν μόνον αναδρομικά από μειώσεις κύριων συντάξεων.
Υπάρχει ωστόσο ένα ενδεχόμενο να προβλέπει η απόφαση διαχωρισμό σε αυτές τις επιστροφές και, για παράδειγμα, να δικαιούνται Δώρα για όλο το 11μηνο οι συνταξιούχοι που είχαν κάνει αγωγές μέχρι την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, δηλαδή αγωγές μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 ενώ όσοι δεν προέβησαν σε αγωγές να πάρουν μεν επιστροφές αλλά για το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 λόγω παραγραφής του 6μήνου Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2015.
Το κόστος πάντως για τις πιθανές επιστροφές αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με το πιθανό σενάριο του 11μήνου και 5μήνου εκτιμάται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ.
Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους του Δημοσίου από μειώσεις και Δώρα επικουρικών, ενώ είχαν μπει για συζήτηση στην ίδια πιλοτική δίκη του ΣτΕ, εντούτοις δεν εκδικάστηκαν και πήραν αναβολή για τον Νοέμβριο με διεκδικήσεις 5ετίας και όχι 11 μηνών.
Ο λόγος που ο «δεύτερος γύρος» μπορεί να βγάλει αναδρομικά 5ετίας είναι διότι θα αξιοποιηθεί η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και έχει κρίνει ότι οι επιστροφές αντισυνταγματικών μειώσεων ανατρέχουν έως και 5ετία πίσω από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Αν αυτή η νομολογιακή πραγματικότητα γίνει δεκτή από το ΣτΕ για τις επιστροφές επικουρικών του Δημοσίου στις οποίες έχει την αρμοδιότητα, τότε θα έχουμε πλήρη ανατροπή σκηνικού και σημαντική υπέρβαση του κόστους που θα συνεπαγόταν η επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών.
Για τους συνταξιούχους Δημοσίου στο τραπέζι βρίσκονται ήδη κλειδωμένα αναδρομικά έως 10.296 ευρώ από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για το 2017 και το 2018, δηλαδή για 24 μήνες. Η ΕΑΣ κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για το διάστημα αυτό, σύμφωνα με την 504/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Ελ. Συνεδρίου, που πρώτος έφερε στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος στις 9 Απριλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.