Quantcast
Βορίδης για ανεμβολίαστους: Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στο Δημόσιο - enikonomia.gr
share

Βορίδης για ανεμβολίαστους: Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στο Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η επέκταση του μέτρου υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε εργαζόμενους δημοσίων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού. Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού και εάν θα υπάρξουν αναστολές συμβάσεων εργασίας, άδειες για αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τα εξής: “Είναι κάτι που έχουμε αρχίσει να το συζητάμε .Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά θα εξελιχθούν και θα αποφασιστούν και είναι απολύτως συναρτημένα με την πορεία της πανδημίας. Η πορεία της πανδημίας είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αναγκαιότητας μέτρων των οποίων πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ και πάντοτε με αναλογικότητα”.
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εκ νέου εάν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους του δημοσίου που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού ή εάν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ. “Νομίζω ότι ο τρόπος που πρέπει να προσεγγίζουμε και προσεγγίζουμε το θέμα είναι ο εξής: η υποχρέωση του εμβολιασμού νομίζω ότι επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχει μια διακινδύνευση υγείας του ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με τον μη εμβολιασμένο. Οι περιπτώσεις των υγειονομικών και των ανθρώπων που φροντίζουν υπερήλικες είναι πολύ ξεκάθαρες” απάντησε και εξήγησε ότι αυτό γίνεται για προφανείς λόγους, οι μεν παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς, οι δε παρέχουν υπηρεσίες σε υπερήλικες που η υγεία τους είναι πολύ πιο εύθραυστη από οτιδήποτε άλλο” .
Επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου.” Aλλά από εκεί και πέρα δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση .Η όποια απόφαση θα είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον ρυθμό της εξέλιξης της πανδημίας”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ” ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και ανάλογα” θα δούμε εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ή όχι”.
Ωστόσο επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το κρίσιμο ζητούμενο και υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αφορούν αφενός στην υποχρέωση εμβολιασμού για αυτούς που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα και για αυτούς που φροντίζουν υπερήλικες .Και έχουν ληφθεί επίσης αντίστοιχες αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς όχι’ ομως πια με την υποχρέωση εμβολιασμού αλλά με την υποχρέωση προσκόμισης μοριακού τεστ από το οποίο προκύπτει η υγεία τους “.
Για τις “ποινές” των ανεμβολίαστων.
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν μέτρα και στο υπόλοιπο δημόσιο με αναγκαστικούς εμβολιασμούς ή με “ποινές” σε όσους δεν εμβολιάζονται. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ποινές με την έννοια που το λέτε εσείς, απάντησε ωστόσο επεσήμανε ότι “εκείνο το οποίο έχει υπάρξει ως μέτρο είναι η απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας και η αναστολή ουσιαστικά της εργασιακής τους σχέσης” και συνέχισε λέγοντας ότι αναστολή στις εργασιακές σχέσεις σημαίνει ότι δεν παρέχει ο εργαζόμενος υπηρεσία άρα δεν θα πληρώνεται.
Και υπενθύμισε ότι “εκείνο το οποίο έχει πει η κυβέρνηση είναι ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα εξεταστεί η κατάσταση των μέτρων για τους υγειονομικούς και για όσους προσφέρουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και για τους εκπαιδευτικούς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.