Quantcast
MyData: Πότε θα αρχίσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα - enikonomia.gr
share

MyData: Πότε θα αρχίσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει σταδιακά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης. Οι αποδείξεις που θα εκδίδονται μέσω ταμειακών μηχανών θα διαβιβάζονται στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων, myDATA.
Τι είναι το mydata
To mydata είναι μια πλατφόρμα που υποδέχεται τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων/εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων. Σημειώνεται ότι με την μεταρρύθμιση αυτή, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που εκδίδουν και έτσι θα καταπολεμώνται φαινόμενα φοροδιαφυγής .

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το TAXIS. Οι επιχειρήσεις διασυνδέονται με βάση το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
– από 01/09/2021 αυτές που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ
– από 01/10/2021 αυτές που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ
– από 01/11/2021 οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση ταμειακής μηχανής (Φ.Η.Μ) , είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.
Σύμφωνα με την απόφαση τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης που εκδίδεται είναι τα εξής:
α) Α.Φ.Μ. του εκδότη
β) Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
γ) Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
δ) Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
ε) Συντελεστής ΦΠΑ
στ) Συνολική αξία παραστατικού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.