Quantcast
Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα 12 πρώτα έργα που χρηματοδοτεί - Πού θα «πέσει» η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα 12 πρώτα έργα που χρηματοδοτεί – Πού θα «πέσει» η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Πέφτουν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην αγορά: «Κομμάτι» του ποσού που δόθηκε ως προκαταβολή στην χώρα μας θα χορηγηθεί για την χρηματοδότηση 12 έργων προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό από την προκαταβολή που διέθεσε το Ταμείο θα κατευθυνθεί σε επιχορηγήσεις, αλλά και σε δάνεια που επί του παρόντος είναι στην… αναμονή καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία των τελικών εγκρίσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση, ξεκινά ο αγώνας δρόμου του σχήματος διοίκησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων ύψους 30,5 δισ. μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η πρώτη… ντουζίνα έργων

Αυτή την στιγμή μετά και την προκαταβολή που έλαβε η χώρα μας έχει δρομολογηθεί η πρώτη ντουζίνα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει από παρεμβάσεις για την ψηφιοποίηση του Κράτους μέχρι την κατασκευή αυτοκινητόδρομων και την ανάδειξη αρχαίων μνημείων!
Συγκεκριμένα, σε αυτή την πρώτη δωδεκάδα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από την προκαταβολή περιλαμβάνονται υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 και την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.

Πώς θα εκταμιεύονται τα κονδύλια του Ταμείου
Η πρόοδος των εκταμιεύσεων θα γίνεται με την μέθοδο… «κάθε έργο και δόση»: Ανά έξι μήνες τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα θα «απελευθερώνονται» ανάλογα με το εάν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι.. τα λεγόμενα «ορόσημα» . Το πώς θα εκταμιευτεί το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026 καθορίζεται μέσα από 331 ορόσημα και στόχους. Η Αθήνα θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων 3 στο σκέλος των δανείων από το σύνολο των 331 δεσμεύσεων που περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έρχονται κάθε χρόνο 3,5 δισ. επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα πορεύεται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων. Πληρωμές δόσεων θα έρχονται από το β’ ή το γ’ τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος. Με αυτή τη διαδικασία θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο έτος έργα και δράσεις με 5,3 δισ. ευρώ -ως άμεσες επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από την ΕΕ.

Ποια έργα παίρνουν προτεραιότητα
Το πρώτο πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την Κυβέρνηση να αναμένεται να θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατά συνέπεια την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προτεραιότητα παίρνουν ψηφιακές δράσεις, όπως:

  • Ψηφιακή αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων με επενδύσεις στις υποδομές κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού σε συνδυασμό με εκπαίδευση και κατάρτιση απασχολουμένων στις επιχειρήσεις.
  • Ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων: Φορο- κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που συνδέονται online με POS και ΑΑΔΕ, ψηφιακά εργαλεία φορο- ελέγχων, αναβάθμιση Taxisnet.
  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Κάρτα Υγείας): Ενοποιημένος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας που θα τροφοδοτείται από το σύνολο των πηγών που διαθέτουν δεδομένα για κάθε πολίτη
  • Ειδικά τμήματα ενίσχυσης και κατάρτισης των δικαστικών υπαλλήλων με ψηφιοποίηση διαδικασιών και συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την αποτελεσματική αξιολόγηση του συστήματος.

Οι παρεμβάσεις στην «πράσινη» οικονομία
Από κοντά και έργα της «πράσινης» οικονομίας

  • Διευρυμένο «Εξοικονομώ» κάθε χρόνο για την επόμενη 5ετια: Πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή θωράκιση κατοικιών είτε αυτά ανήκουν σε οικογένειες με περιορισμένο βαλάντιο, είτε σε «χοντρά πορτοφόλια»
  • Απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας, έργο κομβικής σημασίας για το περιβάλλον.
  • Έργα διασύνδεσης Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
  • Ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή, με την δημιουργία ή και την ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων
  • Προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.

Και «κλασικά» έργα υποδομών στο «μενού»
Από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα λείψουν και οι «κλασικές» παρεμβάσεις σε έργα υποδομών, όπως οι οδικές αρτηρίες: Μία από αυτές που «τρέχει» άμεσα και συνδέεται και με την απολιγνιτοποίηση είναι η ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμου Ε65: πρόκειται για το βόρειο τμήμα Τρίκαλα – Κηπουρειό Γρεβενών που ενώνει τον Ε65 με την Εγνατία Οδό. Έχει μήκος 64χλμ και αφορά στην κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Με την κατασκευή του ο αυτοκινητόδρομος μήκους 175 χιλιομέτρων ολοκληρώνεται και η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος αποκτούν εύκολη πρόσβαση στον ΠΑΘΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.