Quantcast
Συντάξεις: 7.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ εκτός επανυπολογισμού - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: 7.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ εκτός επανυπολογισμού

δημοσιεύτηκε:

Εξαίρεση από τον επανυπολογισμό συντάξεων παίρνουν περίπου 7.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ με συντάξεις λόγω γήρατος ή εκ μεταβίβασης (θανάτου) για τις οποίες δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ώστε να επανυπολογιστούν από 1ης/10/2019 και να πάρουν είτε το ποσό της θετικής προσωπικής διαφοράς (σε περίπτωση μείωσης) είτε το ποσό της αρνητικής διαφοράς (σε περίπτωση αύξησης), σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.
Η θετική διαφορά θα δίνονταν αν η επανυπολογισμένη σύνταξη έβγαινε μικρότερη από αυτή που παίρνουν ενώ η αρνητική διαφορά θα δινόταν ως αύξηση σε περίπτωση που η επανυπολογισμένη σύνταξη έβγαινε μεγαλύτερη από την παλιά. Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι θα έπαιρναν μικρότερη σύνταξη σε σχέση με την παλιά και θα είχαν προσωπική διαφορά για να μην περάσει η μείωση στην τσέπη με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Οσοι όμως είναι στις εξαιρέσεις με 30 έτη ασφάλισης και πάνω και πόνταραν σε αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020) θα τις χάσουν και θα μείνουν με την ίδια σύνταξη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, ο περισσότεροι συνταξιούχοι του ΝΑΤ (πάνω από 60.000) για τους οποίους ο επανυπολογισμός δεν εμφανίζει πρόβλημα θα δουν αυξήσεις μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Οι συντάξεις που εξαιρούνται του επανυπολογισμού είναι περίπου στις 7.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του ΕΦΚΑ. Ο λόγος που εξαιρούνται είναι γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία στα μητρώα του ΝΑΤ (ναυτικά φυλλάδια κ.λπ.) που να πιστοποιούν τη συνολική συντάξιμη υπηρεσία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής ο επανυπολογισμός τους, μια που το βασικότερο στοιχείο αυτό του ασφαλιστικού βίου δεν είχε αποτυπωθεί με ακρίβεια στο ΝΑΤ.
Το πρόβλημα του επανυπολογισμού λόγω ελλιπών στοιχείων ξεπεράστηκε με διάταξη στο νομοσχέδιο για το νέο κεφαλαιοποιητικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης, που προβλέπει ότι οι εν λόγω συντάξεις του ΝΑΤ εξαιρούνται του επανυπολογισμού. Με την ψήφιση του νόμου 4387, εξαίρεση από τον επανυπολογισμό πήραν μόνον οι συντάξεις του ΟΓΑ γιατί ανήκουν σε μεταβατικό καθεστώς και ως το 2030 έχουν διπλό υπολογισμό σύνταξης με ένα κομμάτι από το παλιό σύστημα και ένα άλλο από το νόμο 4387. Για καμία άλλη κατηγορία δεν είχε προβλεφθεί εξαίρεση, μέχρι τώρα που εντοπίστηκαν ελλείψεις στοιχείων για έναν αριθμό συντάξεων του ΝΑΤ που καθιστούν επισφαλή τον επανυπολογισμό τους και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που προέκυπταν προσωπικές διαφορές λόγω μειώσεων αντί αυξήσεων.
Η εξαίρεση για τις συντάξεις του ΝΑΤ προβλέπεται στο άρθρο 78 που μπήκε στο νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο (σ.σ.: στο οποίο θα ασφαλίζονται οι νέοι εργαζόμενοι ως 35 ετών από 1ης/1/2022) με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 33 του νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να συμπεριλάβει στις συντάξεις που δεν επανυπολογίζονται και αυτές του ΝΑΤ, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”.
Σύμφωνα με το τροποποιημένο άρθρο 33 του νόμου 4387/2016 οι συντάξεις που χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κωδικοποιημένου νόμου 792/1978 (Α΄ 220), εξαιρούνται από την αναπροσαρμογή τής παρ. 1 και τον επανυπολογισμό του άρθρου 33.
Στον επανυπολογισμό του «νέου» άρθρου 33 εντάσσονται όλες οι συντάξεις πλην όσων χορηγούνται από τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220).
Η εξαίρεση δεν ισχύει για τις συντάξεις του ΝΑΤ που βγήκαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου και έχουν ήδη επανυπολογιστεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω με πλήρη στοιχεία ασφαλιστικού βίου και αποδοχών, καθώς και για τις συντάξεις που βγήκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Οι δυο αυτές κατηγορίες θα έχουν μάλιστα και αυξήσεις με τον επανυπολογισμό που θα γίνει βάσει των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Οι μεν παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις σε 5 ετήσιες δόσεις εφόσον ξεπεράσουν τη θετική προσωπική διαφορά. Αν, για παράδειγμα, έχουν προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η αύξηση του νόμου Βρούτση είναι 180 ευρώ, θα πάρουν καθαρή αύξηση 100 ευρώ με 5 ετήσιες δόσεις των 20 ευρώ.
Οι νέοι συνταξιούχοι -μετά το νόμο Κατρούγκαλου- θα πάρουν σε μία δόση την αύξηση από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Για νέους και παλιούς οι αυξήσεις θα έχουν και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2021 που αναμένεται να αρχίσουν να καταβάλλονται τα καινούργια ποσά των επανυπολογισμένων συντάξεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.