Quantcast
Ενοίκια και αποζημιώσεις για πυρκαγιές: Έρχονται νέες πληρωμές - Τι είπε ο Σταϊκούρας-ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ενοίκια και αποζημιώσεις για πυρκαγιές: Έρχονται νέες πληρωμές – Τι είπε ο Σταϊκούρας-ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η 4η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από τις πυρκαγιές , όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών , Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega.
Όπως είπε σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές ” σήμερα θα γίνει η καταβολή χρηματικού ποσού αποζημιώσεων”. Πρόκειται για την τέταρτη καταβολή, ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αναφέρει το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί αλλά επεσήμανε ότι “η εκκαθάριση θα γίνει νωρίς το μεσημέρι”,.
Και συνέχισε λέγοντας ότι ” στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία σήμερα κυρώνουμε στην Ολομέλεια έχει προστεθεί ένα άρθρο το οποίο λέει ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις για να καλύψουμε αποζημιώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων πλέον επεκτείνεται για όλες τις πυρκαγιές από 1η Μάϊου μέχρι ουσιαστικά τη δημοσίευση του νόμου . Άρα δεν καλύπτουμε μόνο τις πυρκαγιές που έγιναν την επίμαχη περίοδο αλλά πάμε και πιο πίσω και μεταγενέστερα. Είναι άρθρο στην σημερινή κύρωση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου που έρχεται στο νομοσχέδιο ” και συμπλήρωσε ότι ” θα διευρυνθούν και οι περιοχές , ανάλογα με αυτές που θα τεθούν από την πολιτική προστασία , το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών ότι είναι πληγείσες “.
Για την ενοίκια Ιουλίου
Επίσης είπε ότι την άλλη εβδομάδα θα λάβουν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για την εστίαση
Για το εάν το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει επιπρόσθετα τον κλάδο της εστίασης όταν από τις 13 Σεπτεμβρίου θα απαγορευτεί η είσοδος μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ” σήμερα η εστίαση που λειτουργεί κανονικότατα έχει στήριξη ταυτόχρονα από την πολιτεία ” και επανάλαβε ότι ο κλάδος έχει στήριξη ενώ λειτουργεί κανονικά και συνέχισε λέγοντας ότι θα ” δούμε εάν αυτή η στήριξη η σημερινή καλύψει και τις μελλοντικές υποχρεώσεις . Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Για παράδειγμα οι πάγιες δαπάνες καλύπτουν τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις για αρκετούς μήνες . Δηλαδή η πολιτεία θα συνεχίσει να βοηθά την εστίαση τους επόμενους μήνες και όχι μόνο την εστίαση. Αυτή η βοήθεια που δίνουμε σήμερα αποδεικνύεται επαρκής ” .
Mεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν υπάρχει περιθώριο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση .” Δεν θα τοποθετηθώ για κανένα μέτρο μείωσης φορολογικών συντελεστών πριν την ΔΕΘ και πριν έχουμε πολύ καλή εικόνα της πορείας της οικονομίας το 2021 .Μετά τις 7 Σεπτεμβρίου όταν θα έχουμε από την ΕΛΣΤΑΤ την εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι πιο υπεύθυνο και πιο ρεαλιστικό για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τοποθετηθεί ” απάντησε και πρόσθεσε ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας (βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, οικονομικό κλίμα, κατασκευές, τουριστικές πτήσεις και μέση δαπάνη ανά τουρίστα) ” , με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση που έχουμε κάνει για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6% το 2021 είναι απολύτως εφικτή, είναι ρεαλιστική και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική”.
Για τους φόρους
Επίσης μίλησε και για το θέμα των φόρων .” Με βάση τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα προκύψει και ευχόμαστε να προκύψει και αποδεικνύεται ότι συνήθως προκύπτει ,το 2022 θα δούμε και τα στοιχεία στην οικονομία στα μέσα Σεπτεμβρίου για το πώς κινείται η οικονομία, θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο κυρίως σε πρόσθετες εάν είναι εφικτό μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Το ποιοι θα είναι οι φόροι, ποια θα είναι η προτεραιοποίηση και πότε θα υλοποιηθεί ,αυτή την στιγμή είναι πολύ πρόωρο να σας το πω γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και τις εκτιμήσεις για το 2022″.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.