Quantcast
Σταϊκούρας για φυσικό αέριο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον επιδότηση - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας για φυσικό αέριο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον επιδότηση – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια επιπλέον ενίσχυση στους καταναλωτές του φυσικού αερίου εάν συνεχιστεί η εκτόξευση τιμών του άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν θα διευρυνθούν τα όρια για το φυσικό αέριο και εάν θα δοθεί μια επιπλέον ενίσχυση στους καταναλωτές σε περίπτωση εκτραχυνθεί η κατάσταση είπε τα εξής:
” Είναι μεταξύ των επιλογών που έχουμε εάν τα πράγματα πα΄νε χειρότερα .Αλλά εκτός το τι θα κάνουμε εμείς ως εθνική πολιτική υπάρχει και η ευρωπαϊκή πολιτική ” για τον λόγο εξήγησε ότι ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών ,ο υπουργός Ενέργειας πιέζουν να υπάρξει μια οριζόντια κατεύθυνση από την Ευρώπη προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση του κόστους στο φυσικό αέριο κυρίως στο φυσικό αέριο.
Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Είμαστε έτοιμοι και για το δυσμενέστερο σενάριο
Σε ερώτηση πίστευε ότι θα έβγαζε 500 εκατ. ευρώ μέσα Οκτωβρίου για να στηριχθούν οι πολίτες σε ρεύμα, σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είπε ότι ” από την πρώτη στιγμή ανάληψης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είμαστε έτοιμοι και για το δυσμενέστερο σενάριο που μπορεί να συμβεί στην ελληνική οικονομία . ΄Άρα ταμειακά έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να χτίσουμε δίχτυ ασφαλείας .Δεν έχουμε περάσει και λίγες κρίσεις και συνεχίζουμε να περνάμε .Αλλά αποδεικνύομε ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά , βρίσκουμε τους πόρους και χτίζουμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας”.
Και πρόσθεσε ότι ” στο συρτάρι έχουμε 40 δισ. ευρώ αλλά το ζήτημα δεν είναι ταμειακό είναι δημοσιονομικό .Υπάρχει το έλλειμα, το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος . Πρέπει συνεπώς η χώρα να ισορροπεί μεταξύ της κάλυψης με λελογισμένο τρόπο των αναγκών του παρόντος και των προοπτικών του μέλλοντος. Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος . Άρα λειτουργούμε με σύνεση, με προσοχή και διορατικότητα”.
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν μπορεί να δώσει και άλλα λεφτά μέχρι τέλος του χρόνου προκειμένου να στηριχθεί η μεσαία τάξη και οι φτωχότεροι είπε ΄ότι ” Προφανώς ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η καινούργια κρίση , η ενεργειακή κρίση, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρέμβουμε .Το αποδείξαμε χθες, έναν μήνα μετά τις ανακοινώσεις που κάναμε στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης . Άλλαξαν τα δεδομένα .Η κρίση έγινε οξύτερη .Έπρεπε η πολιτεία έγκαιρα να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος που δημιουργήθηκε”.
Για την ενεργειακή κρίση
Επίσης μίλησε για την ενεργειακή κρίση. Όπως είπε “Είναι σημαντικό και παρακολουθούμε τα εξής δεδομένα: Ποια είναι η ρίζα του προβλήματος :είναι εξωγενής πανευρωπαϊκή. Εάν θα έχει μονιμότητα ή παροδικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα συζητήσαμε Δευτέρα, Τρίτη στο Eurogroip φαίνεται να είναι παροδικό αλλά να είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Για αυτό και ήρθαμε και γρήγορα να αντιδράσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα επαναλάβω όπως το είπα και χθες στη δημόσια τοποθέτηση ότι είμαστε εδώ για να συμβάλουμε εάν χρειαστεί και εάν επεκταθεί το πρόβλημα αρκετούς μήνες μέσα στο 2022”.
Και ανέφερε ότι παρόλο που η πολιτεία δίνει 500 εκατ. ευρώ τώρα στους πολίτες για να τους στηρίξει ” ισχύουν όλες οι πολιτικές πούμε στη Θεσσαλονίκη για το 2022 … όλες και η κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 και οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και όλες οι άλλες πολίτικές που είπαμε για 2022 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ” ωστόσο σημείωσε ότι ” άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν ” .

Και ανέφερε σχετικά με το ενεργειακό κόστος και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ότι ” Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι .Άρα αυτά τα 500 εκατ ευρώ τα στερούμαστε από τα να υλοποιήσουμε από κάποιες άλλες πρόσθετες πολιτικές πέραν της Θεσσαλονίκης ” και ξεκαθάρισε ότι ” εκείνα ισχύουν όλα”.

” Όποια μορφή και να έχει η κρίση , ότι είπαμε στην ΔΕΘ ισχύει για το 2022 “, ανέφερε μεταξύ άλλων .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.