Quantcast
Καθυστέρηση απονομής συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ- Οργή Χατζηδάκη - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Καθυστέρηση απονομής συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ- Οργή Χατζηδάκη – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ που καθυστερούν έως και 4 χρόνια να απονεμηθούν παρ’ όλο που δεν υπάρχει κανένα τυπικό εμπόδιο,  έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε:  “Όποιοι έχουν θέση δημόσιου λειτουργού πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ούτε εξουσιαστές ούτε πολύ περισσότερο βασανιστές των πολιτών. Οφείλουμε πράγματι να τους υπηρετούμε, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον ΕΦΚΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι κάνει κοινωνική πολιτική”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ



Πρόεδρος ΝΑΤ: Δεν μπορούσε να γίνει επανυπολογισμός 444 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ

Για το θέμα των 444 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ που καθυστερούν να απονεμηθούν μίλησε και πρόεδρος του Ταμείου Κώστας Τσαγκαρόπουλος στον ΑΝΤ1. Όπως είπε αυτό αφορά ” χήρες, χήρες ναυτικών. Δηλαδή γυναίκες που στερήθηκαν τους άνδρες τους όχι μόνο για τους βιολογικούς λόγους του θανάτου αλλά τους στερήθηκαν και σε όλη την διάρκεια του εργασιακού τους βίου λόγω του σκληρού επαγγέλματος του ναυτικού. Για αυτό τον λόγο ο υπουργός ε΄δωσε άμεσα αντανακλαστικά και εντόπισε με μεγάλη ευαισθησία ε΄να κενό που υπήρχε στον νόμο Κατρουγκαλου το οποίο εμπόδιζε την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων για αυτές τις χήρες ναυτικών .Μιλάμε περίπου για 444 περιπτώσεις από τις χήρες των ναυτικών .Είναι μια υποκατηγορία που δεν μπορούσε να γίνει επανυπολογισμός”.
Σε ερώτηση γιατί δεν παραλάμβανε ο ΕΦΚΑ τις συντάξεις αυτές από το ΝΑΤ είπε ” εμείς με το που βγήκε αυτός ο νόμος κάνουμε το αυτονόητο καθήκον. Διοίκηση και υπάλληλοι του ΝΑΤ ετοιμάσαμε φακέλους σύμφωνα με όσα έλεγε ο νόμος “.
Και συνέχισε λέγοντας οτι ” Ήταν έτοιμα αυτά τα οποία ήταν να ετοιμάσει το ΝΑΤ .Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι σημαντικό, δεν είναι Πυρηνική Φυσική όταν έρχεται ένας νόμος και λέει ότι δεν χρειάζεται επανυπολογισμός. Τι μένει; Μένει απλά να δώσουμε το τι καταβαλλόμενο ποσό έπαιρνε ο θανών συνταξιούχος, άρα το τελευταίο ποσό. Δεν είναι κάτι τρομερό, ποσοστό επί αυτού του ποσού .Σε αυτή τη λογική ετοιμάσαμε το αρχείο για να μπορέσουμε να το παραδώσουμε .Με έκπληξη διαπίστωσα και εγώ και μετέφερα στον υπουργό όπου έχουμε καθημερινά σε συνεχή βάση ενημέρωση για να δούμε πως πηγαίνουν αυτές οι εκκρεμότητες ότι ενώ είχαμε έτοιμο αυτό, τελικά παρέμεινε στα συρτάρια γιατί υπήρχε η αντίδραση και η άποψη κάποιων που αδικούν την πλειοψηφία των συναδέλφων στο ΕΦΚΑ . Υπήρχε η αντίδραση κάποιων ότι πρέπει να περιμένουμε και εγκύκλιο”.
” Εγκύκλιο γιατί ;Για το αυτονόητο; Σαφώς υπάρχει διοικητική πρακτική , υπάρχει συνήθεια να περιμένουμε και να κρυβόμαστε πίσω από εγκυκλίους αλλά ακόμα και για το αυτονόητο ;”, διερωτήθηκε.
Kαι εξήγησε ότι ο ” αυτές οι γυναίκες ζουν με προσωρινή σύνταξη, παίρνουν 320 ευρώ. Ωστόσο πρέπει να πούμε τα εξής: Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ο Παναγιώτης Δουφεξής έχει υπερβάλει εαυτόν, για να βοηθήσει ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Σαφώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εκείνος και εγώ κάποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος και αυτές διορθώνονται.”

” Μαζί με τον υπουργό, μαζί με τον διοικητή του ΕΦΚΑ κάνουμε ό,τι μπορούμε παραπάνω κάθε μέρα για να τα διορθώσουμε”, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι “αυτές οι συντάξεις μπορούν να υπερβούν και 3 και 4 χρόνια. Αφού βγήκε ο νόμος Κατρούγκαλου και δεν μπορούσαν να γίνουν μεταβιβάσεις”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.