Quantcast
Σκρέκας: Άμεσες οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ενέργειας - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Άμεσες οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Από το 2022 θα ανακοινώσουμε μείωση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών η οποία θα προσδιοριστεί από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τον ΟΜΙΕ λόγω της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σχετικά με τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ο κ. Σκρέκας είπε ότι το θέμα αυτό θα λυθεί “μέσα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών” και υπενθύμισε ότι ” Ήδη πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η μικρή διασύνδεση της Κρήτης . Μέχρι το 2023 θα έχουμε ολοκληρώσει και τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης”.
“Όταν θα γίνει αυτό, τα νοικοκυριά και όλοι ανεξαρτήτως oι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα δουν μια μείωση μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στην δεξιά πλευρά του λογαριασμού, η οποία μπορεί αυτή η μείωση να προσεγγίζει και τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη από την επόμενη χρονιά θα ανακοινώσουμε μια μείωση λόγω της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης μια μείωση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών η οποία θα προσδιοριστεί από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τον ΟΜΙΕ”, σημείωσε .
Σε ερώτηση εάν θα μειωθούν οι επιπλέον χρεώσεις του λογαριασμού της ΔΕΗ ,όπως ΤΑΠ και ΕΡΤ. ” Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2030 να μειώσουμε και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% σε σχέση με το 1990 .Τότε έχουμε στόχο το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2030 είναι μακριά αλλά δεν είναι τόσο μακριά, είναι τα επόμενα 8 χρόνια .Και βέβαια μέσα από τις αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου , τη μείωση των απωλειών αλλά και τη διασύνδεση των απομονωμένων νησιών με το κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας , όλα αυτά θα μειωθούν” απάντησε.
Άμεσες οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου
Επίσης γνωστοποίησε ότι άμεσες θα είναι οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Όπως είπε ” Aυτή τη στιγμή μαίνεται μια διεθνής ενεργειακή κρίση που όμοια της δεν ΄έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες ,.Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εξαπλασιαστεί από την αρχή του έτους και η τιμή της ηλεκτρικής ενε΄ργειας έχει τετραπλασιαστεί και πολλε΄ς φορές πενταπλασιαστεί πάλι σε σχέση με την αρχή του έτους .Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων δεν μπορεί να προσδιοριστεί ή να περιοριστεί με αποφάσεις των κυβερνήσεων .Είναι οι τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο καθορίζεται μέσω τις κτηματαγορές .Εκείνο όμως που μπορούμε να κάνουμε και η Ελλάδα πρέπει να το πούμε η ελληνική κυβέρνηση το ‘έκανε πρώτη από όλους .Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησε σε ‘άμεσα μέτρα στήριξης αυτών που το έχουν ανάγκη δηλαδή των νοικοκυριών απέναντι σε αυτές τις ανατιμήσεις .Είναι τι : Είναι να προχωρήσουμε ακριβώς σε άμεσες ενισχύσεις στους λογαριασμούς είτε του ηλεκτρικού ρεύματος είτε του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δηλαδή τους λογαριασμούς της ενέργειας ώστε να στηρίξουμε πράγματι σε ‘έναν δύσκολο χειμώνα τα νοικοκυριά”.




..

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.