Quantcast
Γιάννης Μπρατάκος: Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες - enikonomia.gr
share

Γιάννης Μπρατάκος: Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες

δημοσιεύτηκε:

Σε πάνελ με θέμα τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων συμμετείχε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, στα πλαίσια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την Qualco.

Ερωτηθείς για τα άλματα στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των επιχειρήσεων, ο κ. Μπρατάκος δήλωσε ότι «Η επέλαση της πανδημίας λειτούργησε καταλυτικά για την περαιτέρω ανάληψη δράσης, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει για παράδειγμα να κατασκευαστούν σύγχρονα δίκτυα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας. Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες σε πεδία όπως η τηλεργασία ή η τηλεϊατρική. Σε επίπεδο θεσμών είναι αναγκαία η αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Σήμερα, κεφάλαια που αποτελούν το διακύβευμα μίας διένεξης, κινδυνεύουν να παραμείνουν αδρανοποιημένα έως και 5 χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, το σύστημα να ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό και άυλους πόρους και να θωρακιστεί θεσμικά.»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου φορέα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα σας έλεγα ότι πραγματικά έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι το Επιμελητήριο δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας τα μέλη μπορούσαν να καταχωρήσουν τα οικονομικά μεγέθη τους, ώστε να γίνει μια διάγνωση αν καλώς ή κακώς «κόπηκαν» από τις τράπεζες. «Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει».

Ο κ. Μπρατάκος απέδωσε την κατάσταση αυτή στον αφανισμό των τραπεζιτών και τη συρρίκνωση των τραπεζών στην περιφέρεια. «Δείκτες έχουν αντικαταστήσει τον τραπεζίτη. Δηλαδή τα παραδοσιακά τραπεζικά στελέχη, που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια, και τα οποία γνώριζαν την τοπική πιάτσα, την αγορά κάθε επιχείρησης αλλά και τη δυναμική της κάθε επιχείρησης και αξιολογούσαν αν είναι ή όχι αξιόχρεη. Οι τραπεζίτες θα πρέπει να πάρουν κάθε επιχείρηση, να δουν το business plan, αν είναι βιώσιμο, να δουν τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, αν είναι βιώσιμος, αν αναπτύσσεται. Να δουν επίσης την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση -έχει προοπτικές, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναπτυχθεί. Όλα αυτά δεν γίνονται. Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες». Κλείνοντας πάντως, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι σταδιακά οι τράπεζες συνειδητοποιούν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αλλάξουν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.