Quantcast
Ελβετικό φράγκο: Έρχεται νέα "βόμβα" για τους Έλληνες δανειολήπτες - enikonomia.gr
share

Ελβετικό φράγκο: Έρχεται νέα “βόμβα” για τους Έλληνες δανειολήπτες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέα “βόμβα” για τους Έλληνες που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” Δημοκρατία” , χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετά την αλλαγή στη βάση υπολογισμού επιτοκίων .

Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που χορηγήθηκαν σε ελβετικό φράγκο είχε ως βάση το Libor. Tην περίοδο 2006-2009 κατά την οποία πάνω από 70.000 ελληνικά νοικοκυριά έλαβαν τα συγκεκριμένα δάνεια, δεν περίμεναν πως θα πλήρωναν πανάκριβα αυτή την απόφαση αφού τα εν λόγω δάνεια εμφανίζονταν ως ένα εξαιρετικά ελκυστικό προϊόν. Ωστόσο άλλαξε η ισοτιμία με το ελβετικό νόμισμα και εκτοξεύθηκαν οι μηνιαίες δόσεις των δανειοληπτών .

Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες έχουν ήδη πληρώσει το 50% του δανείου και το υπόλοιπο που έχει μείνει ξεπερνά ακόμα και το αρχικό ποσό που έλαβαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Δημοκρατία”, το βαρύ κόστος που πληρώνουν για περισσότερο από μια δεκαετία οι δανειολήπτες, ένα δάνειο 150.000 ελβετικών φράγκων το έτος 2007 αντιστοιχούσε σε 93.750 ευρώ καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμα΄των ήταν στο 1,6 δηλαδή με 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικά φράγκα.

Το ίδιο δάνειο σήμερα αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ ,καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανέρχεται σε 1 προς 1.

Ακόμη πιο ακριβά

Παρά τις πολυετείς δικαστικές διαμάχες για να βρουν το δίκιο τους, οι δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο αναμένεται να υποστούν και νέα επιβάρυνση καθώς βάσει διεθνών συμφωνιών ,το Libor εγκαταλείπεται ως βάση υπολογισμού των επιτοκίων στα δάνεια ελβετικού φράγκου από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Στη θέση το υιοθετείται ως νέο σημείο αναφοράς το ελβετικό διατραπεζικό επιτόκιο ημέρας, το Saron ( Swiss Average Rate Overnight) το οποίο όμως είναι πιο ακριβό σε σχέση με το Libor.

Ειδικότερα, το Saron διαμορφώνεται σήμερα στο -0,7083 σε μηνιαία βάση, ενώ αντίστοιχα το Libor ενός μήνα διαμορφώνεται στο 0,8048. Στο Saron προστίθεται μια σταθερή προσαρμογή που ανέρχεται σε -0,0571 % για την εξομάλυνση της διαφοράς με το Libor. Έτσι το νέο επιτόκιο με βάση το Saron διαμορφώνεται σε -0,7654% δηλαδή είναι ελαφρώς υψηλότερο περίπου κατά 5% από το Libor.

Tι αλλάζει από το 2022

Όλα αυτά σημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία “, ότι από τις αρχές του 2022 ,οι 70.000 δανειολήπτες της χώρας που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή του δανείου τους.

Ενημερωτικά sms

Ήδη οι δανειολήπτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ενημερωτικά sms από τις εγχώριες τράπεζες, με τα οποία τους πληροφορούν ότι επίκειται αλλαγή στη βάση υπολογισμού του επιτοκίου για τα συγκεκριμένα δάνεια. Η ενημέρωση πραγματοποιείται έναν μήνα πριν από τη μετατροπή , ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μονοήμερη τροποποίηση των συμβάσεων που θα ισχύσει καθολικά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση του Libor και η καθιέρωση του Saron δεν αποκλείεται να αποτελε΄σει αφορμή για τη συνέχιση των δικαστικών διενέξεων καθώς η αναπροσαρμογή των δανειακών συμβάσεων θα γίνει αυτόματα χωρίς δυνατότητα των δανειοληπτών να την προσβάλουν στα δικαστήρια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.