Quantcast
"Παίρνουν φωτιά" οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Έρχεται νέο "κύμα" αυξήσεων από τις 15 Ιανουαρίου - enikonomia.gr
share

“Παίρνουν φωτιά” οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Έρχεται νέο “κύμα” αυξήσεων από τις 15 Ιανουαρίου

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων από τις 15 Ιανουαρίου στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ,

Σύμφωνα με το MEGA ανατιμήσεις αναμένονται να γίνουν από τις 15 Ιανουαρίου σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Σε μέσα επίπεδα οι αυξήσεις αυτές θα είναι της τάξεως του 8%, ενώ σε κάποια προϊόντα οι αυξήσεις θα είναι 20% και 30% και σε κάποια άλλα κάτω από 8%.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι το 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών κυμάνθηκε στην περιοχή του 1,5%, ενώ για το 2022 εκτιμούν ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» θα ακριβύνει κατά 3%.

Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα: Ποια σενάρια εξετάζονται


Η μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τη μείωση συντελεστών. Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξουν μετατάξεις από το 13% στο 6% σε κάποια βασικά προϊόντα .

Αυτό το μέτρο δεν θα είναι μόνιμο αλλά προσωρινό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί όπως έχει γίνει και με άλλα προϊόντα τα οποία έως τα μέσα του 2022 έχουν μειωθεί από το 24% στο 13%.

Είναι μία λύση που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα αφού πρώτα ολοκληρωθεί η άσκηση με τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ και με τους υπεύθυνους προμηθειών, τους μεγάλους προμηθευτές της χώρας προκειμένου να εξεταστεί ακριβώς και να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τις ανατιμήσεις που έρχονται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.