Quantcast
Fitch: Υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε CC από CCC - enikonomia.gr
share

Fitch: Υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε CC από CCC

δημοσιεύτηκε:

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ‘CC’ από ‘CCC’, λόγω της διακοπής της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. 

Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι η διακοπή της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο να μην είναι η χώρα σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της τους επόμενους λίγους μήνες. 

“Θεωρούμε τώρα πιθανή μία αθέτηση πληρωμών της κυβέρνησης έναντι ιδιωτών πιστωτών”, σημειώνει ο οίκος.  

Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, ο κίνδυνος μίας ψήφου υπέρ του «όχι» είναι σημαντικός, σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι «κατά την άποψή μας, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα αύξανε δραματικά τον κίνδυνο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Μία τέτοια έξοδος θα ήταν πιθανόν άτακτη, καθώς η σημερινή κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεργασθεί με τις ευρωπαϊκές Αρχές σε μία τέτοια περίπτωση. Αν και μία ψήφος υπέρ του «ναι» μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν οι πιο ακραίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η πιστωτική κατάσταση θα παρέμενε δύσκολη.

Ένα «ναι» θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης με εντολή να επιτύχει μία συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους πολιτικής. Ωστόσο, η σύνθεση της ελληνικής Βουλής και το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί έως την πληρωμή των 3,5 δις. ευρώ που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο Ευρωσύστημα (σ.σ.: στις 20 Ιουλίου) σημαίνει ότι η χώρα πιθανότατα θα αρχίσει να έχει ληξιπρόθεσμα χρέη έναντι του ΔΝΤ και θα κινδυνεύει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και έναντι του Ευρωσυστήματος».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.