Quantcast
FT: Κούρεμα 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ - enikonomia.gr
share

FT: Κούρεμα 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

δημοσιεύτηκε:

Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα ενδεχόμενο bail – in (κούρεμα) των καταθετών, εν μέσω φόβων για οικονομική κατάρρευση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο τραπεζίτες και επιχειρηματίες με γνώση του θέματος.

«Τα σχέδια, που αναφέρονται σε «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, περιγράφονται ως ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο, για μία τουλάχιστον τράπεζα», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις πηγές.

Το μέτρο θα εφαρμοζόταν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα συμφωνείτο με τους πιστωτές της χώρας. «Αυτό (το κούρεμα) θα γινόταν στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, εφόσον η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα βοήθειας. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί άμεσα», δήλωσε μία πηγή.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών ή για να ξεκινήσει ένα bail – in των καταθετών, μία διαδικασία που θα άρχιζε από την κήρυξη από την ΕΚΤ των τραπεζών ως αφερέγγυων ή με την απόσυρση των έκτακτων δανείων που έχει χορηγήσει αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι θέμα σήμερα, αλλά προφανώς θα επηρεασθεί από το πόσο γρήγορα η χώρα θα ενταχθεί σε ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο ίδιος τραπεζίτης.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες έως το ποσό των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το κεφάλαιο εγγύησης των καταθέσεων της χώρας ανέρχεται σε μόλις 3 δις. ευρώ, που δεν θα ήταν αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας, σημειώνει η εφημερίδα.

 

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.