Quantcast
Μαξίμου: Προστασία της Α' κατοικίας από πλειστηριασμούς και το 2016 - enikonomia.gr
share

Μαξίμου: Προστασία της Α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς και το 2016

δημοσιεύτηκε:

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχισθεί η προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και από την 1/1/2016 εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ότι θα εφαρμόσουν έως τέλος του 2015 τον νόμο του 2013 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

“Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοινώνει ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013), αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ.  

Με τον νόμο 4224/2013 προστατεύτεαι η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ και εξ αυτών οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, με ποιούς όρους θα συνεχισθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1/1/2016, καθώς αυτοί θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα, η οποία είναι πιο αυστηρή στα κριτήρια της. 

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με το Προεδρείο της ΕΕΤ. 

Ο Κώδικας θα ισχύσει από την 1/1/2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα ακίνητα (που δεν καλύπτονται από τη νομοθετική προστασία) θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές τους.

Αναλυτικά, οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν, μεταξύ άλλων:

«Την Τετάρτη 22/07/2015 θα συζητηθεί στην Βουλή ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.
Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών σημειώνονται τα εξής:
• Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.
• Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
• Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο
• Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.