Quantcast
Τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις - enikonomia.gr
share

Τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις

δημοσιεύτηκε:

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το ποιά θα είναι τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν για την εκταμίευση της υποδόσης των 3 δισ. που υπολείπεται από τον περασμένο Αύγουστο.

Τα προαπαιτούμενα συζητήθηκαν στο Euroworking Group την περασμένη Πέμπτη.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα δοθεί σε δύο υποδόσεις, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ,   και τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στην πρώτη ομάδα των προαπαιτούμενων θα είναι μέρος των ρυθμίσεων για τις συντάξεις και ορισμένα  πιο «ελαφρά μέτρα» καθώς και ό,τι δεν έχει γίνει από τα 25 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου. 

Μεταξύ αυτών είναι η παράταση του ορίου επιστροφής από τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back) για τρία χρόνια, η θέσπιση νέου ποινολογίου για φορολογικές παραβάσεις, η θέσπιση σχεδίου δράσης για δημόσιες συμβάσεις, ενώ σημαντικές είναι και οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται όπως η κατάργηση της έκπτωσης 20% στη βαριά βιομηχανία που ίσχυε μέχρι τώρα και αντικατάσταση αυτής της ρύθμισης με άλλα μέτρα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση των μονομερών δράσεων που έλαβε στο πρώτο μισό του έτους, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.

Στη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων, τα μέτρα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς θα αφορούν τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα δάνεια” που θα συνοδεύουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλες ρυθμίσεις για τις συντάξεις. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.