Quantcast
Τσίπρας: Προγραμματίζουμε μια σειρά παρεμβάσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Προγραμματίζουμε μια σειρά παρεμβάσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Τις άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ώστε να αλλάξει το τοπίο, να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η οριστική είσοδος σε τροχιά βιώσιμης λύσης, ανέλυσε σήμερα στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή είχα την ευκαιρία να αναλύσω τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τετραετίας της Αριστεράς.

Σήμερα θα είμαι επιγραμματικός.

 Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα.

 Για μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση.

Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Που θα έχει ανασυγκροτηθεί και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη, όμως, με καθαρό κοινωνικό πρόσημο.

Προς όφελος του κόσμου της εργασίας, του πολιτισμού και της δημιουργίας.

 Μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατάει τους νέους να ζήσουν και να προκόψουν εδώ στην πατρίδα μας.

Μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ξανά ισχυρός και ισότιμος εταίρος στην Ενωμένη Ευρώπη.

Μια Ελλάδα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ως ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε έναν κόσμο ταραγμένο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις.

Με την ετυμηγορία του, ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή για κυβέρνηση τετραετίας, μετά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Μέσα σε αυτή την τετραετία έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, όπως είπα αρχικά, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα.

Να αποκαταστήσουμε αδικίες.

Να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία.

Να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας, ύστερα από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία.

Αυτός είναι ο στόχος των τομών, των ρήξεων και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα θέσουμε σε εφαρμογή.

Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του παράλληλου προγράμματός μας.

Με ορίζοντα τους επόμενους κρίσιμους είκοσι μήνες, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχουμε προτεραιότητες για την αντιστροφή της ύφεσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης:

α). την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

β) την απομείωση του χρέους, και

γ) τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

 Επιδιώκουμε να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις, προστατεύοντας, όμως, την ήδη εύθραυστη κοινωνική συνοχή.

Προστατεύοντας και αποκαθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις, που πετύχαμε να είναι ένα από τα ανοιχτά πεδία της διαπραγμάτευσης.

Προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο της πατρίδας μας. Προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο υπό την έννοια της μη εκποίησης, αλλά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Οι διαδικασίες αυτές θα συμβάλουν ώστε η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2016.

Θα μας δώσουν, παράλληλα, τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της συμφωνίας της 12ης Ιούλη με τους δανειστές.

Γιατί έχουμε στο πρόγραμμά μας άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο:

α) η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.

 β) η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

 Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

–          Η έκδοση καρτών μετακίνησης για Άτομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.

–          Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.

–          Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.

–          Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

 Επίσης, για την αναχαίτιση της ανεργίας, έχουμε ήδη σχεδιάσει και θα υλοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης για συνολικά εκατό χιλιάδες άνεργους.

Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.

 γ) η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.

Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.

 δ) η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

 ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

Για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και θα το πετυχαίνει αυτό συλλαμβάνοντας τους διαφεύγοντες πόρους του και εξασφαλίζοντας νέους.

Ένα σύστημα που θα παίρνει από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα δίνει σε καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

στ). η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

–          Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.

Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.

–          Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.

–          Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.

–          Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων.

Σύντομα, με την ψήφο της, η Βουλή των Ελλήνων θα βάλει τέλος στην προκλητική οικονομική ασυδοσία της διαπλοκής.

–          Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

–          Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.

–          Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

–          Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ήδη μπει βαθιά στα νερά της διακυβέρνησης.

Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας.

 Γιατί εμάς δεν μας εμπιστεύτηκε ο λαός τις τύχες του για να επαναλάβουμε το παρελθόν.

Εμείς ήρθαμε για να ξεβαλτώσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον.

Το είπαμε και θα το κάνουμε.

Αναλάβαμε την ευθύνη της δέσμευσης, έχουμε τώρα την υποχρέωση της υλοποίησης.

 Σ’ αυτόν τον καθημερινό αγώνα, η κυβέρνηση, ο λαός και ο τόπος έχουν ανάγκη έναν ανασυγκροτημένο και αναγεννημένο ΣΥΡΙΖΑ.

 Και η διήμερη Κεντρική Επιτροπή, τις εργασίες της οποίας ανοίγω σήμερα, θα βάλει τα θεμέλια σ’ αυτήν τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, που κορυφώνεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τρίμηνο του 2016.”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.