Quantcast
Εμπλοκή με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

Εμπλοκή με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Δύο ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες οικογένειες, εκπαιδευτικών αλλά και δανειοληπτών παραμένουν ανοιχτά, καθώς η τρόικα επιμένει στο ζήτημα του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς υπάρχει ως προαπαιτούμενο.

Παράλληλα, το κουαρτέτο ρίχνει τα όρια στην αντικειμενική αξία των ακινήτων και στα εισοδηματικά κριτήρια με στόχο να βγάλει στο «σφυρί» την πρώτη κατοικία που μέχρι σήμερα ήταν προστατευμένη.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει αξιόπιστα ισοδύναμα προκειμένου να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή στην αξιολόγηση και στην εκταμίευση των 2 δισ. Ευρώ.

Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα καθυστερήσει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο γίνονται ήδη προσπάθειες προκειμένου στο συγκεκριμένο ζήτημα να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Ωστόσο, υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε η αξιολόγηση να μη σημάνει και καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Το ΔΝΤ ζητά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

 

Όπως αποκάλυψε η «Αγορά», η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επιμένει να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κύπρου για τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή ουσιαστικά ζητά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας.

Μάλιστα, η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς – που έχουν βρεθεί στο ναδίρ – και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων.

 

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: 0% ή 23%

 

Οι δανειστές δεν έκρυψαν την ενόχληση τους μόλις πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε κλιμακωτούς συντελεστές χωρίς να βρει εναλλακτικές λύσεις, για να καλύψει την «μαύρη» τρύπα που θα δημιουργηθεί.

Παράλληλα, τόνισαν πως είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνήσει μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ επεσήμαναν πως υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την επιβολή χαμηλότερων συντελεστών.

«Δεν θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% ή 0%», είπε ο υπουργός Παιδείας, αλλά υποστήριξε ότι στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε το επίμαχο ζήτημα.

Το βέβαιο είναι πως γονείς αλλά και μαθητές αναμένουν τις τελικές αποφάσεις τις κυβέρνησης, καθώς όποιο μέτρο κι αν ληφθεί θα έχει αναδρομική ισχύει.

Ωστόσο, μια νέα τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας για το ποιοι στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία άναψε νέες φωτιές. «Εκείνος που δίνει 7000 το χρόνο για να πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο, θεωρείται μια εύπορη οικογένεια, δεν μπορεί να δώσει άλλα 700 ευρώ;» είπε ο Νίκος Φίλης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο μέτρο το πρότεινε η ίδια στους δανειστές και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε από την αρχή στο πρόγραμμα του «Το ψέμα και η απέχθεια σε κάθε τι το ιδιωτικό είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε το Ποτάμι για το «σίριαλ» με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το κόμμα με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις δηλώσεις του ότι ο ίδιος δεν έχει εικόνα για το μέτρο, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.