Quantcast
ΣΕΚΤ: Εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής ταμειακές μηχανές και φορολογικοί μηχανισμοί - enikonomia.gr
share

ΣΕΚΤ: Εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής ταμειακές μηχανές και φορολογικοί μηχανισμοί

δημοσιεύτηκε:

«Οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί είναι εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι η λύση του προβλήματος, αν εκμεταλλευτεί η Πολιτεία τις δυνατότητές τους».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ), με αφορμή ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τον εντοπισμό «αδήλωτων-μαϊμού ταμειακών μηχανών» και τον «έλεγχο εταιρειών πώλησης λογισμικού και επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης στην Αττική και την Κρήτη» και σχετικά δημοσιεύματα.

Για την άρση παρανοήσεων και εσφαλμένων εντυπώσεων, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, επιθυμεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

– Αδήλωτες μηχανές

Εδώ και πολλά έτη, «με το πάτημα ενός κουμπιού», μπορεί να τυπωθούν «λίστες» με τις ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς, που δεν έχουν δηλωθεί στο TAXIS.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όπως σημειώνεται, με τις υποχρεώσεις που προβλέπει και τα αυστηρά πρόστιμα – συνέπειες που επιβάλλει στους εισαγωγείς/κατασκευαστές (άρση της άδειας εισαγωγής/κατασκευής) και η τεχνολογική εξέλιξη, κάνουν πολύ εύκολο και άμεσο τον εντοπισμό κάθε «κακόβουλου επιχειρηματία», που θέλει να εξαπατήσει το κράτος και να κάνει χρήση «αδήλωτης-μαϊμού» ταμειακής μηχανής.

– Παράνομο λογισμικό και «πειραγμένα σύνολα Ζ»

Τόσο η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών όσο και όλες όσες σχετικές έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνεται, αναφέρονται σε περιπτώσεις «επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης» που εξέδιδαν τις αποδείξεις προς τους πελάτες, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού που είχαν εγκαταστήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε καμιά περίπτωση, δεν έχει αναφερθεί, ταμειακή μηχανή ή φορολογικός μηχανισμός, που να έχει «παράνομο λογισμικό» ή «πειραγμένα σύνολα Ζ».

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα παράνομα λογισμικά ήταν εγκατεστημένα στους υπολογιστές και «βοηθούσαν» να εκδίδονται αποδείξεις από κοινούς εκτυπωτές, που «έμοιαζαν» με νόμιμες και τα πειραγμένα σύνολα Ζ, ήταν reports των παράνομων λογισμικών που ήταν εγκατεστημένα στους υπολογιστές.

Τη μέθοδο αυτή την προωθούν «φωναχτά» επιχειρήσεις πώλησης λογισμικού εστίασης, την βρίσκουν εύκολα οι «ενδιαφερόμενοι» πελάτες και την γνωρίζει από το 2013 η πολιτεία (γι’ αυτό και οι τελευταίοι στοχευμένοι έλεγχοι), αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

“Στις τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους φοροδιαφυγής, η λύση βρίσκεται σε τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους εντοπισμού τους” αναφέρει ο σύνδεσμος και ζητάει να εφαρμοστεί η «μνημονιακή» μας υποχρέωση (Νόμος 3943/2011), για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και την αποστολή των δεδομένων τους στη ΓΓΠΣ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.