Quantcast
Χόγιερ: Προανήγγειλε ενίσχυση της παρουσίας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Χόγιερ: Προανήγγειλε ενίσχυση της παρουσίας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση υπογραφής συμβάσεων δανειοδότησης για την κατασκευή ενεργειακών έργων.

Ανήγγειλε, επίσης, ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο “Grexit”, επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία.

«Θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, για να στείλουμε μήνυμα στην πραγματική οικονομία και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση έργων που θα βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ και σημείωσε ακόμη ότι η τράπεζα ήταν παρούσα στην Ελλάδα πριν την κρίση, συνέχισε στη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνει και μετά, εφόσον της ζητηθεί, σε μια χώρα με κράτος δικαίου και δημοκρατία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, είναι 18 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ. Ο κ. Χόγιερ εξέφρασε, επίσης, τη βούληση της τράπεζας να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, ενώ δήλωσε ανοιχτός και σε συζητήσεις για τη στήριξη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τη συζήτηση για το χρέος και την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου ως το Μάρτιο του 2016. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα επιστρέψει η αισιοδοξία στην οικονομία, ενώ, αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΤΕπ, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θεσμικοί παράγοντες στέλνουν ένα σήμα στην αγορά, όπως είναι σημαντική και η συμμετοχή της EBRD στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ζήτησε, επίσης, συμμετοχή της ΕΤΕπ σε επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ιδιαίτερα τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ για την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, και προσέθεσε ότι συζητούνται τρόποι για επέκταση των εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη βοήθεια της τράπεζας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ μειώνουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος και συμβάλλουν, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος. Σημείωσε δε το γεγονός ότι οι επενδύσεις πραγματοποιούνται από εταιρείες του Δημοσίου, πράγμα που δείχνει, όπως είπε, ότι το Δημόσιο μπορεί να κάνει χρήσιμα πράγματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχουν και άλλα φιλόδοξα σχέδια επενδύσεων, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και η ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ιταλία, ενώ ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο οι συζητήσεις με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για την κατασκευή του έργου.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα με τη ΔΕΗ, τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τον Διαχειριστή Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) είναι συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ, και αφορούν την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε 18 νησιά στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τις διαπόντιες νήσους (110 εκατ.), την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο και την Εύβοια (70 εκατ.), τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων (65 εκατ.) και την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα (40 εκατ.).

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.