Quantcast
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο αναδρομικός φόρος στα αποθεματικά τραπεζών το 2006 - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο αναδρομικός φόρος στα αποθεματικά τραπεζών το 2006

δημοσιεύτηκε:

Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005, φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών που επεβλήθη με νόμο το 2006.

Αναλυτικότερα, με το ν. 3513/2006 επιβλήθηκε, στις ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρίες και στα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών, φόρος εισοδήματος (με συντελεστές 10% ή 15%) επί των αποθεματικών τους, τα οποία εμφανίζονταν στον τελευταίο πριν από την 1.1.2006 ισολογισμό.

Δηλαδή, με τον εν λόγω νόμο προβλεπόταν φορολόγηση των αποθεματικών τραπεζών που αποκτήθηκαν πριν 1η Ιανουαρίου 2015.

Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 112/2016 απόφαση του Β’ Τμήματος (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Νίκος Μαρκουλάκης και εισηγητής η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκρινε ότι «η διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 3513/2006, καθ’ όσον η θεσπιζομένη με αυτήν φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος, και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».

Ακόμη, στη δικαστική απόφαση σημειώνεται η διάταξη του άρθρου 78 του Συντάγματος που αναφέρει: «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».

Τέλος, το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη απόφαση που το απασχόλησε, αποφάνθηκε ότι η τράπεζα μη νόμιμα πλήρωσε στην ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών το ποσό των 54.514.819 ευρώ, ως φόρο αποθεματικών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.