Quantcast
Τσίπρας και Μητσοτάκης στο forum του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία - enikonomia.gr
share

Τσίπρας και Μητσοτάκης στο forum του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Τη συγκρότηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για μία σύγχρονη, ψηφιακή και ανταγωνιστική Ελλάδα, θα αναδείξει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, ΣΕΠΕ, στο digital economy forum 2016 “Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή” που διοργανώνει, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ενώ την έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι, κορυφαία στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Θεσμικοί Εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο  Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής, o Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κύριος Γιώργος Σταθάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, κύριος Αλέξης Χαρίτσης, η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κύριος Αντώνης Παπαδεράκης, o Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κύριος Δημήτρης Τζώρτζης, ο Αν. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κύριος Δημήτρης Τσουκαλάς,  ο Senior Vice President, EMEA Region, MD CEMA Region IDC, κύριος Steven Frantzen, ο Γενικός Διευθυντής του DIGITALEUROPE, κύριος John Higgins, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κύριος Πάνος Καρβούνης, αλλά και κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κλάδου, θα καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά  με ποιο τρόπο οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.

Το Συνέδριο αποτελείται από τις εξής θεματικές ενότητες: Ψηφιακή Ανάπτυξη, Καινοτομία & Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Ψηφιακή Πολιτεία, Αναδεικνύοντας τις Ψηφιακές Δεξιότητες, Ψηφιακό Επιχειρείν, ενώ στο κλείσιμο των θεματικών, επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών του Κλάδου των ΤΠΕ, που αποτελούν το CEO PANEL, αποτυπώνουν το όραμα και την αποστολή του κλάδου ως απαραίτητο άξονα για τη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών, συνιστώσες απολύτως απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας και για την πραγματική τόνωση της αγοράς εργασίας.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω θεματικών είναι η ανάδειξη του καταλυτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία χιλιάδων υψηλά εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, που θα αντιστρέψουν το φαινόμενο ”φυγής μυαλών“, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Σήμερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας περιλαμβάνονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της IDC, ο κλάδος ΤΠΕ στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 4.700 επιχειρήσεις και απασχολεί 230.000 εργαζόμενους. Ακόμη, σύμφωνα με τον EITO (European IT Observatory), η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών το 2015 έφτασε τα €5,7 δις και ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα €13,9 δις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Accenture, έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ, χαρτογράφησε και θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με το Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας, στην Ελλάδα. Ο Δείκτης αποτελεί μια ολοκληρωμένη μέθοδο αξιολόγησης για τον τρόπο, με τον οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τα στοιχεία του Accenture Digital Density Index, ο οποίος έχει ήδη χαρτογραφήσει τις αντίστοιχες επιδόσεις 17 χωρών ανά τον πλανήτη, με την Ελλάδα να γίνεται η 18η, αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, που σχετίζονται με την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο ΣΕΠΕ, αναγνωρίζοντας τις ψηφιακές δεξιότητες και τις προσπάθειες των  νέων ανθρώπων, θα επιβραβεύσει, στη διάρκεια του digital economy forum 2016, τις ομάδες Hyperion Robotics και ΖΑΝΝΕΙΟ Stardust, οι οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς για τις επιδόσεις τους σε κλάδους αιχμής των ΤΠΕ.

Η σημασία της διοργάνωσης του συγκεκριμένου συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργούνται οι βάσεις για ένα γόνιμο διάλογο, όπου καλούνται όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν στην Εθνική αυτή προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης και οικοδόμησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.