Quantcast
Χουλιαράκης: Δεν θα εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα με καλύτερη πορεία των εσόδων - enikonomia.gr
share

Χουλιαράκης: Δεν θα εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα με καλύτερη πορεία των εσόδων

δημοσιεύτηκε:

Στην εκτίμηση ότι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα νομοθετηθούν, αλλά δεν θα υλοποιηθούν λόγω της καλύτερης πορείας των φορολογικών εσόδων προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απολογισμό κι Ισολογισμό του Κράτους σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι το 2015 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, ενώ ο στόχος ήταν -0,25% κι αναφέρθηκε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2016 που δείχνουν σημαντική υπέρβαση των στόχων τον Γενάρη (393 εκατ. ευρώ στα έσοδα, 483 εκατ. ευρώ στις δαπάνες).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην σημαντική αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη παρθεί και «μας επιτρέπει να πάρουμε λιγότερα μέτρα από όσα περιμέναμε για το 2017 και 2018». Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» από τους πρώτους δύο μήνες κι ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκτέλεση βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η μεγάλη διαφορά της τρέχουσας διαπραγμάτευσης από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι βάση διαπραγμάτευσης δεν είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ, αλλά η ελληνική εκτίμηση που είναι ίδια με της ΕΚΤ. Ο Γ. Χουλιαράκης επισήμανε τις εκτιμήσεις για την κάλυψη του στόχου του 3% του ΑΕΠ, 1% από το οποίο θα προέλθει από την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.